V Hočijevi galeriji v Hrastniku (Delavski dom) so 11. oktobra odprli razstavo unikatnih steklenih izdelkov, ki jih je ustvaril steklarski mojster in kipar Rado Kališnik.

Obiskovalce galerije so že pred odprtjem presenetili člani Steklarske godbe Hrastnik, ki so pred Delavskim domom pripravili promenadni koncert. Rado Kališnik je namreč tudi dolgoletni član godbe. Tudi zato sta na otvoritvi v galeriji za kulturni del programa poskrbela kar dirigent Steklarske godbe Jurij Cizej (saksofon) in Kališnikov vnuk Mark Maurer (trobenta).

O Kališniku kot umetniku in prijatelju je z izbranimi besedami spregovoril kipar Rudi Stopar. Med drugim je povedal, da takšni ustvarjalci, kot je Rado Kališnik v današnji svet nosijo svetlobo in preganjajo črne oblake. O Kališnikovem ustvarjanju pa je Stopar zapisal: »Priča smo zrelemu, intuitivnemu, bogatemu, čistemu, komunikativnemu, rahlo zadržanemu in samosvojemu likovnemu izrazu. Kipi so na zunaj samovšečne in bleščave forme, na znotraj pa gladke in vsakdanje. Njegova dela delujejo monumentalno, so polna ognja in ledu. Primerjava je organska – prvi nastaja v mrazu, drugi v ognju.«

»Pri ustvarjanju vleče iz stekla to, kar mu narekuje umetniški um, s pridom pa uporablja spretnosti in tehnologijo, ki jo do potankosti pozna. Z vročo stekleno maso s prefinjeno kompozicijo vgrajuje barve, ki še posebej oplemenitijo njegovo oblikovanje in kiparstvo. V svojem umetniškem delu ne zapada v nikakršno in nikogaršnjo maniro. Ostaja v svojem vrtu, ustvarjeni,  z lastno močjo, kjer s svojo čisto, svojsko prvinskostjo oblikuje unikate, ki nimajo ponovitev,« so zapisali v zloženko ob razstavi.

Na otvoritvi je župan Občine Hrastnik Marko Funkl povedal, da v občini načrtujejo postavitev manjše peči, da se bo lahko steklopihalsko znanje nadaljevalo, prisotne je pozdravil tudi predsednik Steklarske godbe Adi Zaletel. Program je povezovala Lilijana Oplotnik. Obiskovalcem razstave se je zahvalil tudi Kališnik, ki je povedal nekaj zanimivosti o steklopihalskem poklicu, delu, znanju in še posebej poudaril, da bi rad nekoč namesto v vili Strmol v Rogatcu ustvarjal v vili de Seppi v Hrastniku. Razstava bo odprta do 23. oktobra vsak delovni dan od 17. do 19. ure.

Marko Planinc

Foto: Fanči Moljk


 

Prejšnji članekJust listen!
Naslednji članekKrepitev zmogljivosti obrtnikov in podjetnikov