Fotografije so na ogled postavili Andrej Zdovc, Stojan Baumkirhner, Gregor Hvala, Marko Bricelj, Mersal Ribič, Stane Šinkovec, Tanja Brglez, Stanislav Rožanc in Primož Zakrajšek. So svojevrsten zapis štiridnevne stavke zasavskih rudarjev, ki so se odločili za štrajk v jami. Knapi so v njej vztrajali od ponedeljka 10. marca do četrtka 13. marca 2014. Fotografije izražajo odločnost, zaskrbljenost, utrujenost, človečnost, nepopustljivost, pa tudi nežnost, hudomušnost in veselje zasavskih knapov. Kaj vse ni zabeleženo na njih. Obrazi povedo največ o tem, kako se je odvijala stavka, kako so jo čutili rudarji. Besede bi bile odveč, vse je zapisal fotografski aparat.
Na prireditvi so spregovorili trboveljska županja Jasna Gabrič (»Čas se spreminja, vendar vrednote ostajajo. Rudarska dediščina ne sme biti pozabljena.«), direktor RTH Janez Žlak (»Prvi dan ob prevzemu funkcije sem se včlanil v društvo Perkmandeljc, ker cenim rudarsko dediščino.«), direktor Delavskega doma Trbovlje Zoran Poznič (»Če ne bomo poskrbeli za ohranitev žlahnosti tradicije premoga, vaši vnuki sploh ne bodo vedeli, da se je v Trbovljah kopal premog.«), predsednik stavkovnega odbora zadnje stavke Anton Lisec (»Čudni časi so bili pred dvema letoma, čudni časi so zdaj.«) in predsednik društva Perkmandeljc Henrik Bajda (»Današnjo razstavo smo pripravili z namenom, da opozorimo na dogodke, ki so za rudarje sveti.«)

V kulturnem programu so sodelovali Moški pevski zbor Zarja, Otroški pevski zbor OŠ Tončke Čeč in recitatorka Inka Cestnik, program pa je povezoval Bogdan Barovič.

Marko Planinc