Mladinske delovne Brigade so bile v času bivše države Jugoslavije ena  izmed najbolj razširjenih oblik prostovoljnega dela mladih. Mladi so gradili ceste, proge, kopali jarke za vodovod, urejali brežine rek in še in še. Bili so povsod tam, kjer so jih rabili. Eno izmed obeležij pripadnosti določeni brigadi pa je bila tudi brigadirska majica. Iz napisov na njej je bilo razvidno, kateri brigadi oseba pripada, ime delovišča in leto mladinske delovne akcije. Dandanes te majice pomenijo živ spomin na čase neke polpretekle zgodovine, ki pa ne pomeni ničesar, če ga ni moč deliti.
Tako je te dni v galeriji Delavskega doma Hrastniku na ogled prva slovenska razstava brigadirskih majic, ki sta jo skupaj pripravila Klub brigadirjev Zasavja in Mladinski center Hrastnik.

Na ogled postavljenih je 46 majic z različnih delovnih akcij širom nekdanje ožje in širše domovine. Razstavljene so majice posameznih brigadirjev in brigadirk, majice društev brigadirjev iz Slovenije in Združenja akcijašev iz bivše Jugoslavije.

Razstavo so svečano odprli 7. aprila ob sodelovanju Moškega pevskega zbora KUD Svoboda Hrastnik. Uvodno besedo je imel Borut Slanšek, predsednik Kluba Brigadirjev Zasavja. Pozdravil je vse navzoče, posebej predstavnico soorganizatorja Mladinskega centra  Hrastnik Nino Pečnik in gosta, predsednika Zveze Brigadirjev Slovenije Kolomona Lainščka. Toplo se je tudi zahvalil vsem tistim, ki so za razstavo posodili majice. »Naša akcija je sestavni del osme prostovoljske vseslovenske akcije Slovenske filantropije, ki pod imenom Dan za spremembe te dni  poteka po vsej Sloveniji,« je povedal.

Z besedami: »Razstava je namenjena vsem brigadirjem, mladim in vsem ostalim državljanom z namenom ohranjanja zgodovinskega izročila, spodbujanju in razvijanju domoljubja ter krepitvi ugleda naše države,« je razstavo nato tudi odprl. Razstava bo na ogled do 14. aprila.

Milko Plahuta

Prejšnji članekOskar Trbovlje in Mair team v finalu
Naslednji članekTrboveljski dijakinji med državnimi prvakinjami