Včeraj, 29. marca, so se v sejni dvorani Občine Trbovlje na 27. regijskem otroškem parlamentu zbrali »mladi parlamentarci« iz Hrastnika, Zagorja ob Savi, Litije, Šmartnega pri Litiji in Trbovelj. Tema tokratnega parlamenta so bili otroci in načrtovanje prihodnosti. Organiziralo ga je Društvo prijateljev mladine Trbovlje.
Prisotne je pozdravila trboveljska županja Jasna Gabrič, parlament pa je moderirala bivša mlada županja Ajda Nina Škvarč. Dogodka sta se udeležila tudi podžupanja Občine Litija Lijana Lovše in podžupan Občine Šmartno pri Litiji Srečko Vavtar.

Mladi so razpravljali in na koncu ugotovili, da je to, kakšen bo svet čez 50 let, odvisno predvsem od njih. Zato, so med drugim sklenili, je »pomembno ves čas delati na tem, da boš v prihodnosti postal dober človek, skrbel za svoje zdravje, pomagal drugim, razvijal svoje socialno življenje in se zavedal, da služba in šola nista vse, vendar sta kljub temu pomembna«. Ker bo tehnologija čedalje bolj razvita, bo vse manj druženja v naravi, a verjamejo, da bodo znali najti ravnovesje med tehnologijo in socialnim življenjem. Zavedajo se, da bi morali skrbeti za okolje, a da tega ne počnejo. Organizirali bi čistilne akcije in »eko dneve«.

Predlagali so, da bi naslednje leto razpravljali o aktivizmu, napredku gospodarstva, tehnologiji, strpnosti, priseljencih in sprejemanju drugačnosti, okolju, o izboljšanju prihodnosti, duševnem zdravju, nasilju, šolskem sistemu, o športnem udejstvovanju otrok, o razvoju Slovenije in vplivu svetovnih problemov nanjo, o težavah v družini ter o nasilju.

Izbrali so tudi predstavnike, ki se bodo udeležili nacionalnega otroškega parlamenta v Ljubljani – Mateja Fijačka iz Trbovelj, Aljaža Hočevarja iz Hrastnika in Lino Ano Čokl iz Zagorja. Predstavnikov iz Litije in Šmartnega pri Litiji še niso določili.

ZT

Prejšnji članekPožagal ji je drevesi
Naslednji članekIz Zasavja smo doma: Dol pri Hrastniku