sobota, 18 maja, 2024

Iz te kategorije

Razpad sistema v Zagorju

Zagorske rokometašice ne bodo več igrale v prvi slovenski rokometni ligi zaradi finančnih dolgov, ki so se nabirali zadnja leta. 1. A DRL za ženske bo odslej štela devet ekip. Vsi izidi ženskih članskih ekip proti Zagorju v dozdajšnjem delu sezone se brišejo, so odločili na RZS. Rokometašice Zagorja, ki so leta 2016 osvojile naslov državnih prvakinj, so očitno plačale dolg finančnih malverzacij.

Nov upravni odbor kluba pod vodstvom predsednika Marjana Dolniška je klub prevzel pred poldrugim mesecem. Po pregledu finančnega poslovanja so ugotovili, da je klub izjemno zadolžen. »Zato smo sprejeli odločitev, da moramo zajeziti finančne tokove. Nekorektno bi bilo do deklet, da ne bi poravnavali dogovorjenih obveznosti, prav tako do dobaviteljev. Očitno so se finančne nepravilnosti dogajale več let,« je povedal Marjan Dolinšek. V pismu Rokometni zvezi Slovenije so ob obvestilu o izstopu iz ligi v zagorskem klubu zapisali, da dolg izhaja iz davčnih obveznosti, ki jih je ugotovil Furs za poslovanje v letih 2015, 2016 in 2017, neporavnanih obveznosti do dobaviteljev in neporavnanih dogovorjenih pogodbenih obveznosti do igralk. Dodali so še, da so obveznosti nastale zaradi nestrokovnega dela družbe, ki je v preteklih letih opravljala računovodska dela in plačilni promet v klubu.

Tri igralke članske ekipe so zaprosile za izpisnice in v klubu jim pri prestopih ne bodo delali težav. Med njimi je tudi državna reprezentantka Lea Krajnc, ki je prestopila v Krim Mercator. »Ostale ekipe v klubu v mlajših kategorijah normalno trenirajo in bodo tudi normalno nastopale v tekmovanjih v pomladanskem delu. Igralke članske ekipe, ki bodo ostale v klubu, bodo trenirale skupaj s kadetinjami. Računamo, da bi jeseni članska ekipa zaigrala v 1. B slovenski rokometni ligi,« je še povedal Dolinšek. Trener kadetinj bo dosedanji trener članic Aleš Filipčič, ki bo prevzel še nekaj strokovnih nalog v klubu.

Bolj zaskrbljujoč je finančni položaj kluba. Zaradi finančnih nepravilnosti v preteklih letih novo vodstvo nima veliko možnosti za rešitev. Dolgovi se pišejo v velikih številkah. V klubu čakajo na dokončen zapisnik Finančne uprave Republike Slovenije, potem bodo lahko sprejeli odločitev, kako naprej. Najbolj verjetno bo tudi zagorski klub šel po poti nekaterih športnih kolektivov v Sloveniji (podobno npr. nekdanji RK Rudar Trbovlje), ki so morali v stečaj in na novo postaviti delovanje v okviru novoustanovljenega kluba. Finančne nepravilnosti pa bodo raziskale ustrezne službe.

Marko Planinc

Foto: arhiv ŽRK Zagorje

Isti avtor