Vrtca ne bo
Odločitev, da se v naslednjem letu ukine vrtec na Dobovcu, je najbolj razočarala Dobovčane. Predsednik KS Dobovec Marjan Jamšek je ob tem dejal, da je zaprtje vrtca za njih velika izguba. »Globoko sem razočaran,« je povedal. »Pred dobrim mesecem smo se s starši na sestanku krajevne skupnosti dogovorili, da Občini Trbovlje zastavimo vprašanje glede obratovanja vrtca. Včeraj pa sem na Občini neuradno izvedel, da vrtca ne bo. Ne vem, kako naj staršem razložim, da se je Občina tako odločila, čeprav se nismo nič pogovarjali.«

Na Občini Trbovlje razlagajo, da so vključno s šolskim letom 2015/2016 podpirali delovanje oddelka Metuljček na Dobovcu, kljub temu, da v preteklosti število vpisanih otrok ni doseglo niti polovice z zakonom določenega normativa. Trenutno obiskuje oddelek na Dobovcu sedem otrok od devet vpisanih (dva sta se vmes izpisala), sedem je vpisanih tudi v naslednje šolsko leto.

Občina Trbovlje je spomladi 2015 predstavnike KS Dobovec seznanila, da bo oddelek v šolskem letu 2016/2017 deloval le pod pogojem, da bo vpisanih najmanj 10 otrok, čeprav bi ta številka glede na pravilnik morala znašati najmanj 14 otrok. »Predlog predstavnikov KS Dobovec je bil,« pojasnjujejo na Občini Trbovlje, »da naj občina zagotovi delovanje oddelka vsaj še v šolskem letu 2015/2016, sami pa bodo tako imeli več kot leto dni časa, da najdejo druge oblike varstva za primer, če oddelek Metuljček na Dobovcu začasno preneha delovati. Glede na sedem vpisanih, bo oddelek v naslednjem šolskem letu miroval.«

Miran Jamšek na to odgovarja, da je KS Dobovec sicer navezal stike z izvajalko zasebnega varstva, a do dogovorov ni prišlo, ker so verjeli, da bo vrtec na Dobovcu ostal.

Racionalni ukrep

Da sama ni pristaš ukinjanja vrtcev, a da gre za racionalni ukrep, pa je poudarila ravnateljica Vrtca Trbovlje Gordana Vranešič. Pojasnila je, da je enota Metuljček izvajala poldnevni program od 7. do 13. ure za mešano skupino otrok od dveh let in pol starih malčkov pa vse do predšolskih otrok. »Strinjam se, da je za otroke dobro, da so v svoji sredini, vendar pa so bili zaradi tega tudi mnogokrat prikrajšani za različne aktivnosti.« Vrtec Trbovlje tem malčkom ni mogel pokrivati stroškov prevoza na dejavnosti v mestu,  ta bi zato obremenil starše.

Otroci na čakalni listi

Za prihodnje šolsko leto je v Vrtec Trbovlje vpisanih 205 otrok, 12 jih je na čakalni listi.

»Veseli smo, da je vpis v vrtec tako množičen, kajti to pomeni na eni strani potrebo po varstvu, po drugi pa zavedanje staršev o pomembnosti vključitve otrok v programe vrtca,« pravijo na Občini Trbovlje in pojasnjujejo, da bodo ob tem, ko bo dobovški vrtec zaprt, na podružnični šoli Alojza Hohkrauta uredili dodatni oddelek, v katerega bodo lahko vključili 24 otrok, kar naj bi zmanjšalo tudi število otrok na čakalni listi.

Vrtec Trbovlje bo v naslednjih dneh obvestil o odločitvi Občine Trbovlje vse starše na Dobovcu in jim ponudil možnost, da svoje otroke vključijo v eno od enot  Vrtca v mestu, ki so razdeljene tudi glede na starostno obdobje otrok.

Tatjana Polanc Kolander

Prejšnji članekVedla se je nedostojno
Naslednji članekNajboljša v Sloveniji