V soboto, 2. novembra, so se »Portugalčki« GESŠ Trbovlje, dijaki programa ekonomski tehnik, ki v Bragi opravljajo praktično usposabljanje z delom, z vodičem in profesorico Polono Arbajter Očko ter ostalimi skupinami Erasmus+ odpravili v drugo največje mesto na Portugalskem, Porto.

Po malo več kot enourni vožnji z vlakom so prispeli na železniško postajo São Bento, ki je razglašena kot Unescova svetovna dediščina. Na stenah in na stropu so si ogledovali ploščice, na katerih so naslikani prizori iz vsakdanjega življenja in portugalskih bitk. Njihova pot je z železniške postaje vodila proti Trgu svobode, kjer stoji kip osemindvajsetega kralja Portugalske – D. Pedra IV. Tu so naredili tudi skupinsko fotografijo, na kateri so tri slovenske skupine Erasmus+, s katerimi so tekom bivanja navezali stike in se spoprijateljili. Sprehodili so se tudi mimo znane knjižnice Livraria Lello, ki naj bi bila navdih pisateljici J. K. Rowling za knjige o Harryju Potterju. Po ogledu mesta so imeli kosilo v restavraciji Barris Do Douro.

Mesto Porto ni znano le po svoji lepoti, ampak tudi po portovcu, vinu,  ki so ga v lesenih čolnih prevažali po Duoro – reki, po kateri so se po kosilu udeleženci  dijaki imeli možnost peljati s čolnom. Med plovbo so si ogledali vseh šest mostov v mestu. Po vožnji pa so imeli tudi degustacijo in možnost nakupa spominkov za naše starše.

Kmalu je napočil čas, da so se z vlakom vrnili nazaj v Brago in se počasi odpravili na večerjo v bližnji hotel Basic.

BB

Foto: arhiv GESŠ Trbovlje