V okviru projekta Safe Haven oziroma Varno zatočišče so v Mladinskem centru Trbovlje pripravili prvo mednarodno srečanje projektnih partnerjev, ki so se ga udeležili predstavniki nevladnih in mladinskih organizacij iz Poljske, Turčije in Velike Britanije.
V okviru projekta želijo razviti orodja, ki bodo nevladnim organizacijam in lokalnim skupnostim pomagala krepiti vrednote medkulturnega dialoga v njihovih okoljih ter jim pomagala odkrivati in preprečevati vidne posledice nestrpnosti, kot so sovražni govor, razraščanje predsodkov ter radikalnih identitet, stigmatizacija in družbena izolacija. Partnerji zato oblikujejo praktične lokalne ukrepe, ki bodo usmerjeni na pet prednostnih področij, na področje formalnega izobraževanja, mladinskega dela, družbenih omrežij, javne komunikacije in javnega mnenja. Ukrepi, ki jih partnerji razvijajo, so se za uspešne izkazali predvsem v Veliki Britaniji, državi, ki ima dolgo in bogato zgodovino medkulturnega sobivanja.

Udeleženci srečanja so se strinjali, da vprašanje migracij ni in ne more biti samo varnostni problem, temveč jih je potrebno razumeti kot osrednji družbeni izziv, na katerega bo potrebno odgovoriti tudi skozi druge družbene sisteme.

V okviru projekta bodo med drugim razvijali tudi igro Kovček, ki je namenjena mladim med 13. in 16. letom starosti in s katero bodo pod mentorstvom učitelja ali mladinskega delavca spoznavali vzroke sodobnih migracij in se tako otresli najbolj pogostih stereotipov in predsodkov, ki se o migrantih in migracijah širijo v množičnih medijih.

Projekt poteka v okviru programa Erasmus +, ki ga je Mladinski center Trbovlje razvil v luči zadnje begunske krize.

ZT

Prejšnji članekZakaj ravno letos ne bi bilo poletje sanjsko?
Naslednji članekS slabih dveh na kar 32 milijonov