torek, 23 aprila, 2024

Iz te kategorije

Pulitzerjev nagrajenec v Zagorju

Prisotni so se iz prve roke seznanili z delom fotoreporterja in ustvarjalno potjo fotografa, ki je svojo kariero začel pri časniku Delo. Poročal je o dogodkih s celotnega ozemlja bivše Jugoslavije. Njegove fotografije so bile redno objavljane v takratnih jugoslovanskih tiskanih medijih. Je dobitnik nagrade  jugoslovanske tiskovne agencije TANJUG, za fotografijo »Boj žensk za delavski kruh«, posneto na nemirih v Makedoniji konec osemdesetih prejšnjega stoletja.
Intenzivno je spremljal čas osamosvajanja Slovenije in postal sodelavec agencije Reuters. Leta 1992 je ustanovil agencijo »Bobo«. Povedal je, da je danes kot fotoreporter prisoten na dogodkih vrha slovenske politike, redno fotografsko poroča iz našega hrama demokracije in nazadnje tudi s pomembnih športnih dogodkov. Posebno ljuba mu je Planica.

In kako danes deluje profesionalni fotograf, je bilo naslednje vprašanje. Precej drugače kot včasih, odgovori s pridihom nostalgije. Je veliko administrativnih ovir, predvsem zaradi zaščite človekove osebnosti, kar je prav, velikokrat pa so prisotni še različni drugi interesi in vplivi.

Kaj pa oprema? Predvsem je draga. Tista velika, toda isti trenutek pred prisotnimi pomaha z mobilnim telefonom. »S tem orodjem danes vsi fotografiramo, od običajnih radovednežev do fotoreporterjev,  saj posnetki zadostijo potrebe reporterske fotografije. Kljub temu  pa se pri našem delu ne sme zanemariti osnovnih načel fotografije, tako s tehničnega kakor tudi z etičnega in še kakšnega stališča. Da ne bo kdo mislil, da se da z mobilnikom narediti vse,« je povedal Živulović. Športna fotografija je eden izmet tistih žanrov, kjer fotograf za dobro fotografijo nujno potrebuje zmogljivo kamero in ostale pritikline najboljše kvalitete, je še poudaril gost.

Srdjan Živulović je letos prejel skupaj z nekaterimi kolegi iz različnih držav Pulitzerjevo nagrado, najvišje novinarsko svetovno priznanje, za serijo fotografij beguncev. Vsekakor je to nagrada, ki te ne pusti ravnodušnega: »Smo se pa že leta nazaj v službi s kolegi zbadali: Ta bo pa za Pulitzerja. In je prišla« je povedal Živulović. Nagrajena fotografija je bila posneta v času migracij beguncev preko našega ozemlja in poslana v uredništvo Reutersa. Za nagrado je fotografijo nominirala agencija, je pa to le ena iz serije njegovih fotografij iz tega obdobja, ki so obkrožile svet, je povedal nagrajenec.

Zanimiv in poučen večer, ki se ga je udeležil tudi župan občine Zagorje, Matjaž Švagan. Obiskovalci so bili hvaležni Srdjanu Živuloviću, da si je vzel čas za vse, ki jim fotografija ni tuja, za vse, ki radi prisluhnejo svetovljanu, ki je postavil Slovenijo na svetovni zemljevid presežkov.

Bojan Šibila

Prejšnji prispevek
Naslednji prispevek

Isti avtor