V Litiji je nastalo prvo socialno podjetje. Medobčinsko društvo invalidov občin Litija in Šmartno pri Litiji je uspešno kandidiralo na razpisu Start up socialna podjetja, ki ga je razpisalo Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo.
V društvu želijo invalide aktivneje vključiti v družbo, saj so na marsikaterem področju pogosto zapostavljeni. “Slaba informiranost o pravicah invalidnih oseb, diskriminacija socialno šibkejših ter izrazita socialna izključenost invalidov je problem, ki ga redno naslavljamo,” je povedala Tina Cirar iz Medobčinskega društva invalidov Litija in Šmartno pri Litiji. Zaradi slabe finančne situacije društva so se odločili, da se bodo preoblikovali v podjetje z družbenim učinkom ozioma socialno podjetje.

Novo podjetje trenutno izvaja osem obsežnejših rednih programov, od katerih nekateri predstavljajo dopolnitev javnih služb. Med drugim tako nudijo čiščenje poslovnih prostorov, osebne storitve v obliki manjših hišnih popravil, vrtnarskih del in dostave ter urejanje okolice. Imajo že prvega partnerja – Medgeneracijsko središče ŠMELC, kjer čistijo in urejajo okolico.

Obseg svojega poslovanja nameravajo širiti še naprej, ljudem pa nuditi različna formalna in neformalna izobraževanja. Pridobili so si tudi naziv NVO s potencialom.

ZT

Prejšnji članekVse najboljše za 95. rojstni dan
Naslednji članekPodaljšali rok prvega poziva