Prvi september je za šolarje prav poseben dan, posebej za tiste, ki prvikrat prestopijo šolski prag. Osnovna šola Tončke Čeč na Plevčkovem hribu je letos sprejela kar 42 prvošolčkov. Pripravili so jim krajši kulturni program in jih pogostili s tortico.

Na šolskem dvorišču ob učilnici na prostem jih je najprej pozdravila ravnateljica Katarina Pajer Povh. Nato so pogumno pristopili do svojih novih učiteljic Monike, Nine, Alje in Ive ter poslušali šolsko vokalno skupino učiteljic Tonika, ki je zapela pesem o prijateljstvu. Učiteljice so zapele še pesem Naša četica koraka in prvošolci so veselo odkorakali do vhoda v šolo, kjer so s simboličnim, že tradicionalnim skokom čez vrvico prvič prestopili šolski prag in prejeli rumene rutice. Nato pa so se poslovili od staršev in šli v dvorano GŠ, kjer so si ogledali gledališko predstavo Pikina velika pustolovščina. Po zaključku so jih v okrašenih razredih pričakali nahrbtniki, posladkali pa so se tudi s tortico.

Osmošolec Benjamin Mašić je svojemu bratu Aryanu, ki gre letos prvič v šolo, dejal, naj bo priden, naj posluša učitelje in naj se ima »fajn«. Njegova starša Azra in Jasmin Mašić, ki sta pospremila svojega sina, pa sta dejala, da šolo in učitelje že dobro poznata in da sta vesela, da se učitelji trudijo z učenci stkati dobre medsebojne odnose, ki temeljijo na prijateljstvu, tako kot so v pesmi zapele učiteljice.

Prvošolka Lenka se je zelo veselila, da bo šla v šolo in da se bo naučila pisanja. Ko je prejela vabilo, ki sta ji ga prebrala starša, je skakala od veselja. Veselila se je tudi, da bo zopet srečala svoje prijateljice iz vrtca, ki bodo sedaj njene sošolke. Lenkin oče Sašo Kastelic, ki je prav tako obiskoval OŠ Tončke Čeč, se je spomnil svojega prvega šolskega dne v rumeni trenirki in svoje prve razredničarke Ide Hribar. Čeprav stanujejo tik ob šoli, je šel v šolo vsaj pol ure pred začetkom pouka, da se je s sošolci dobil pred njihovim blokom ali pred bližnjo trgovino ter se šele nato odpravil v šolo.

Ravnateljica Katarina Pajer Povh je povedala: »Zaposleni na šoli se zavedamo, da šola ni le stavba s štirimi stenami, da je vse drugo kot le-to. Je prostor za spletanje novih prijateljstev, za ustvarjanje, raziskovanje, nabiranje znanja, učenje vseh vrst spretnosti, predvsem pa je prostor, kjer se oblikuje naša prihodnost. Prav zato je učitelj med najplemenitejšimi poklici na svetu. Na naši šoli s srčnostjo izobražujemo, usmerjamo in motiviramo učence za doseganje celostnega razvoja vsakega posameznika celo šolsko leto. Ob začetku vsem želimo uspešno, ustvarjalno, radovedno in zabavno šolsko leto 2022/23.«

Razredničarka Alja Volker je povedala, da je tudi za učiteljice prvih razredov 1. september poseben izziv, saj sprejemajo v šolo nove učence z različnimi predstavami o šoli. S skupnim dogovarjanjem so učiteljice opremile učilnici z različnimi živahnimi aplikacijami, ki jih bodo med šolskim letom dopolnjevale in uporabljale tudi pri različnih razrednih dejavnostih. Poleg nahrbtnikov, ki jih vsako leto podarja šola, je vsakega učenca na mizi pričakalo tudi majhno presenečenje, ki so ga pripravile učiteljice.

Savus

Foto: OŠ Tončke Čeč Trbovlje