Odkar ustvarjam spletno stran Manj smeti – Manj skrbi, ki je luč sveta ugledala ravno na dan začetka mojega prehoda k življenju brez odpadkov, velikokrat slišim, da je živeti brez ustvarjanja odpadkov izredno težko, skoraj nemogoče. Tale zapis je namenjen prav tistim, ki ne verjamejo, da lahko svoje življenje povsem spremenimo brez kakršnihkoli težav.
Najhujša napaka, ki jo lahko naredimo ob kakršnikoli spremembi življenjskega stila, je, da poskušamo vse spremembe vpeljati naenkrat. Zakaj to ne deluje? Če uspešno uvedemo eno spremembo, bomo zadovoljni sami s seboj in bomo z veseljem poskusili še kaj drugega. Če poskusimo vse naenkrat, pa obstaja velika možnost, da bomo preobremenjeni in se spremembe ne bodo obdržale.

Katere so torej najenostavnejše spremembe, ki jih lahko na poti do življenja brez odpadkov (postopoma) uveljavljamo?

V trgovino prinesemo svojo vrečko iz blaga. Sploh si ne znamo predstavljati, koliko vrečk za enkratno uporabo vsakodnevno konča v naravi, kjer bodo še stoletja zastrupljale vodo in tla.

Vodo si natočimo v svojo stekleničko. Če, ko smo zdoma, popijemo veliko tekočine, si jo pred odhodom natočimo v stekleničko ali plastenko za večkratno uporabo.

Malico prinesemo s sabo. Če jemo zunaj (še posebej, ko gre za hitro hrano) se težko izognemo plastiki. Bolje je, da si malico pripravimo kar doma in jo nato vzamemo s seboj na pot – zelo verjetno bo takšen obrok tudi bolj zdrav.

Uporabimo javni prevoz. Na daljše razdalje avtobus ali vlak, na kratke pa kolo ali pojdimo kar peš. Sploh za slednje nam bo hvaležno tudi naše telo, ki bo dobilo svojo dnevno dozo gibanja. Javni prevoz pa je običajno cenejši od vožnje z avtom. Če se že morate na pot odpraviti z avtomobilom, vsaj s seboj vzemite še koga in poskrbite, da bo avtomobil poln.

Razmislimo, preden kupimo. Veliko nakupov, ki jih danes opravljamo vsak dan, je impulzivne narave. Predmet kupimo, ker nas v trgovini pritegne njegov videz, ne, ker bi ga tudi v resnici potrebovali. Takšni predmeti pogosto tudi neuporabljeni končajo na smetišču.

Če že kupujemo, kupimo iz druge roke. Veliko stvari se njihovi lastniki znebijo, čeprav so še uporabne. Izkoristimo to in predmet, ki ga potrebujemo, če le lahko, kupimo iz druge roke. Nakup rabljenih predmetov predstavlja manjšo obremenitev tako za okolje, kot za našo denarnico. Na svoji spletni strani Manj smeti – Manj skrbi sem predstavila že veliko svojih nakupov iz druge roke. Na fotografijah se lahko prepričate, da so takšni nakupi še vedno modni.

Martina Drobne (Manj smeti – Manj skrbi)

http://www.manjsmetimanjskrbi.si

Prejšnji članekNova osvežilna fotografija
Naslednji članekNoč pred dnevom, noč pred nočjo