Ob današnjem mednarodnem dnevu žena se spominjamo dosežkov žensk za enakopravni položaj v družbi, pri čemer morda mnogi ne vedo, da so v Sloveniji dan žena – takrat še 19. marca – prvič praznovali v Trbovljah. 19. marca leta 1911 bi moralo biti praznovanje v narodnem domu v Ljubljani. Vendar so Slovenske novice dan kasneje poročale, da poročevalec tam ni našel ne povabljenega ženstva, ne sklicateljev. So pa obeležili dan vseh žena tega leta v Trbovljah, vendar o tem nismo našli pisnih virov. V Zasavju so dan žena obeleževale med obema svetovnima vojnama predvsem napredne ženske. Tradicija praznovanja pa se je ohranila v Trbovljah do danes. Zveza borcev NOB Trbovlje, ki jo vodi Mari Govejšek, v sodelovanju s stranko SD pripravlja danes proslavo v trboveljskem delavskem domu. Na njej bodo nastopili otroci iz Vrtca Trbovlje in OŠ Tončke Čeč ter pevska skupina Plavica. Kot v prejšnjih letih tudi letos pričakujejo polno dvorano. Obiskovalcem bo spregovorila Martina Vuk, državna sekretarka na Ministrstvu  za delo in družino, socialne zadeve in enake možnosti. Namesto cvetja in pogostitve bosta organizatorja sredstva v višini 300 evrov izročila območnemu združenju Rdečega križa Trbovlje.
Polne cvetličarne

Je pa cvetje še vedno glavni simbol pozornosti ob dnevu žena. To so nam danes potrdili tudi zasavski cvetličarji. V cvetličarni Mojce Greben iz Hrastnika se je do devete ure zjutraj zvrstilo že precej več strank kot običajno. Od tega dve tretjini moških in ena tretjina žensk. Ob dnevu žena namreč tudi ženske lahko podarijo cvet sodelavki ali prijateljici. Stranke so posegale po vrtnicah ali spomladanskih cvetlicah. Tudi v cvetličarni Octa na Dolu pri Hrastniku je bil danes zjutraj obisk povečan. Stranke so izbirale med vrtnicami, nageljni in trobenticami v lončkih, nam je povedala cvetličarka Tanja Ocepek. Pestro je bilo tudi dopoldne v cvetličarnah Lenarčič tako v Trbovljah kot v Zagorju. V Zagorju se je v lokalu nagnetlo precej šolarjev, ki so kupovali cvetje za svoje učiteljice, v Trbovljah pa so cvetje nakupovale vse generacije. Kot je povedal Boštjan Lenarčič v zadnjih letih ob osmem marcu ljudje spet več kupujejo cvetje, tudi v nekaterih podjetjih z njim izkazujejo pozornost sodelavkam.

Zasavski cvetličarji cene cvetja danes niso povišali. Za vrtnico je treba odšteti od 1,90 do 3 evre. Odvisno od barve, velikosti in kvalitete. Velike ekvadorske ali kenijske vrtnice namreč zdržijo tudi od enega do dveh tednov, so nam pojasnili v cvetličarni Lenarčič.

 Ženski trg dela

Ob mednarodnem dnevu žena je včeraj Statistični urad RS objavil statistične podatke o trgu ženske delovne sile. V Sloveniji je nekaj več kot 363.500 delovno aktivnih žensk od skupaj 1.041.240 žensk v državi. Večina delovno aktivnih, 92 odstotkov, jih je zaposlenih, osem odstotkov pa se jih je odločilo za samozaposlitev. Kar 42,1 odstotkov delovno aktivnih žensk je imelo konec leta 2015 terciarno izobrazbo. Delovno aktivne ženske so lani predstavljale 45,2 odstotka vseh delovno aktivnih Slovencev.

Povprečna  mesečna bruto plača žensk v letu 2014 je znašala 1.589 evrov in je bila v povprečju nižja za več kot 5 odstotkov od moške. Razlika je bila največja v finančnih in zavarovalniških dejavnostih. Do razlik prihaja tudi zaradi različnih izobrazbenih, poklicnih in starostnih struktur. V dejavnostih oskrba z vodo, ravnanje z odplakami in odpadki in saniranje okolja pa so bile v letu 2014 plače žensk v povprečju višje od plač moških.

V zadnjih 15 letih je stopnja registrirane brezposelnosti med ženskami višja kot med moškimi, vendar se ta razlika že zmanjšuje. Zanimivo je, da so bile v letu 2014 ženske v povprečju zaradi bolezni iz dela odsotne tri dni, moški pa štiri dni na leto. Ženske so številčno prevladovale v 182 poklicnih skupinah, največ jih je opravljalo poklic prodajalke. Njihov delež se povečuje tudi v nekaterih poklicih, ki so še do nedavnega veljali za izrazito moške, npr. v policiji. Še vedno pa so v manjšini na vodilnih mestih, a se tudi tu delež žensk počasi povečuje.

Tatjana Polanc Kolander

 

Prejšnji članekUkraden telefon in povožena divjad
Naslednji članekUredili nabrežino