V ponedeljek, 11. aprila, sta v hrastniškem delavskem domu gostovala Milan Kučan, prvi demokratično izvoljeni predsednik samostojne Slovenije, in dr. Božo Repe, eden vodilnih raziskovalcev novejše slovenske zgodovine. Dogodek je bil namenjen predstavitvi knjige Milan Kučan, prvi predsednik, katere avtor je dr. Repe.
Oba gosta so obiskovalci že ob prihodu sprejeli z aplavzom, kar potrjuje, da je Kučan, edini doslej na predsedniški funkciji neprekinjeno deset let in pol drugo desetletje osebnost leta, še vedno priljubljen politik. Priljubljenost si zagotavlja s svojim mirnim značajem, visokimi etičnimi načeli, s spoštovanjem do ljudi in z mednarodnim ugledom. »Tak človek redkega kova je dragocen tako za svojo državo kot za naš sodobni svet,« je zapisal v uvodu knjige Michel Rocard, Kučanov francoski prijatelj.

Pogovor z obema gostoma sta vodila Soniboj Knežak in Slavica Paulič, za prijetno vzdušje so poskrbeli hrastniški pevci, ki so visokega gosta že trikrat povabili na svoje obletnice. »Hvala za vaš nastop, za kazen boste morali pa še mene poslušati,» je dejal predsednik hudomušno. Njegova značilna duhovitost se je pokazala tudi pri vprašanju, kako prenaša neprestane žalitve in lažnive napade. Dejal je: »Počutim se kot strelovod. Nekam negativna energija mora sekati.« Na to se je navezal tudi simpatični zgodovinar, ki je dejal, da se pri vseh ljudeh pojavljajo negativna čustva, zato bi morala biti vloga politikov tudi v tem, da jih mirijo. »Tako pa se je žal vpeljala politika, ki negativna čustva še spodbuja,« je dejal. »In že 25 let se ponavlja težnja po rušenju oblasti. Na oblast želijo priti s širjenjem sovraštva, z lažmi. Na ta način se ne da graditi.«

V knjigi niso opisani samo politični mandati našega predsednika, ampak celo življenje, od otroštva naprej. Vprašanja pa so se nanašala na leta pred nastankom nove države, desetdnevno vojno, razmere v Beogradu, politična nasprotja, … V pogovoru so obiskovalci menili, da bi bila današnja situacija drugačna, če bi imel svojo stranko, kot so mnogi želeli. »Če,« se je nasmehnil Milan Kučan.

Na koncu sta se voditelja pogovora strinjala, da je knjiga težka za držanje, prijetna pa za branje. Zanimivo je bilo videti, da so jo kupovali tudi mlajši udeleženci dogodka, v knjižnici pa je tako ali tako že vnaprej rezervirana. Dogodek je organiziral OO SD in ZB za ohranitev vrednot NOB Hrastnik.

Fanči Moljk

Prejšnji članekSrečen za živet
Naslednji članekZasavske košarkarice zaključile sezono