četrtek, 23 maja, 2024

Iz te kategorije

Prvi del investicij uspešno zaključili

To so dosegli z nakupom najsodobnejšega in zmogljivejšega IS stroja za proizvodno enoto Special ter s prestavitvijo enega od IS strojev iz enote Special v enoto Vitrum. »Na ta način Steklarna Hrastnik, poleg povečanja kapacitet, izboljšuje tudi pogoje dela ter posledično krepi pozicijo enega vodilnih proizvajalcev specialne steklene embalaže v segmentu najvišje kakovosti t.i. super premium kakovosti,« so ob tem povedali v Steklarni.

Za petino večje proizvodnje zmogljivosti

Od začetka letošnjega leta Steklarna Hrastnik beleži povečanje povpraševanja po izdelkih specialnih oblik za industrijo žganih pijač in parfumerije. »Naše kapacitete so letos do konca oktobra razprodane. S 4,2-milijonsko naložbo, s katero smo za več kot 20 odstotkov dvignili proizvodne zmogljivosti, sledimo zahtevam svetovnega trga v našem nišnem segmentu super premium kakovosti,« je izpostavil Peter Čas, generalni direktor Steklarne Hrastnik ter dodal: »Posebej me veseli, da je bila investicija, ki je bila zaključena pred načrtovanim rokom, izvedena varno in je rezultat odličnega sodelovanja in znanja naših zaposlenih kot dobaviteljev. Preostanek načrtovanih investicijskih vlaganj bo namenjen nadaljnji avtomatizaciji, robotizaciji in digitalizaciji proizvodnje, kar bo še dodatno povečalo našo konkurenčnost, pomembno pa bo vplivalo tudi na boljše delovne pogoje zaposlenih.«

V Steklarni so s to naložbo poskrbeli za bolj optimalno proizvodnjo. S tem pa so izkoristili tudi ugodna gibanja pri prodaji specialne steklene embalaže. Večje prodajne možnosti so na področju specialne steklene embalaže v Steklarni Hrastnik zaznali že v preteklem letu, zato so preoblikovali enoto razsvetljavnega stekla v enoto embalažnega stekla (Special). S tem so pridobili prostor za širitev proizvodnje embalažnega stekla, kamor so prezaposlili tudi zaposlene v ukinjenem programu. Enoto Special so posodobili z nakupom najsodobnejšega in zmogljivejšega stroja. V okviru naložbenih del so pripravili tudi prostor za dodatno linijo embalažnega stekla v enoti Vitrum (namizno steklo), kar jim je omogočilo prestavitev šestsekcijskega IS stroja iz enote Special. Z investicijo so tako obe enoti dodatno posodobili in poskrbeli za bolj optimalno proizvodnju, večji pa je tudi izkoristek obeh peči. Danes v enoti Vitrum na dan predelajo do 80 ton, v enoti Special pa do 160 ton stekla.

Z dvigom proizvodnje zmanjšuje stroške

Z dvigom proizvodnje in optimalnim izkoriščanjem obeh peči bodo v hrastniški steklarni zmanjšali stroške na enoto proizvoda in posledično povečali donosnost ter dodano vrednost na enoto proizvoda. To je pomembno predvsem pri porabi energentov, saj so se letos cene ključnih energentov, ki jih uporabljajo v Steklarni Hrastnik, nadpovprečno povečale.

ZT

Isti avtor