Enajsti november je bil za Zasavc.net zelo pomemben dan. Točno ob 11. uri, 11 minut in 11 sekund je naš spletni časopis upihnil prvo svečko.
Zdravniki so začeli s stavko, za katero so želeli, da bi jim prinesla višje plače in boljše delovne pogoje. Stavkali pa so tudi delavci – najslabše plačani so se zbrali pred vladno palačo, pred katero so mirno, a glasno protestirali proti slabim plačam.

Kisovčan Primož Roglič je prejel še eno laskavo nagrado – Kolesarska zveza Slovenije ga je izbrala za najboljšega kolesarja leta 2016. Zasavci pa imamo v svojih vrstah tudi evropskega prvaka v kickboxingu. Novembra si je na evropskem prvenstvu v Grčiji ta naziv priboril Tilen Zajc. Denis Gorenc in Ardit Rušiti, člana Karate kluba Hrastnik, sta, vsak v svoji kategoriji, seveda, postala državna prvaka. Tudi trboveljskim karateistom se je izpolnila velika želja. S pomočjo donatorjev in sponzorjev so s svojimi pridnimi rokami preuredili prostore kluba.

Vodja poslanske skupine Združena levica Luka Mesec se je zavzel za Zasavje in za to, da bi trasa tretje razvojne osi tekla preko Hrastnika in Trbovelj. Proizvodnja kuhinj pod blagovno znamko Svea je ponovno stekla.

Hrastniški gostinci so se v strahu za svoje posle sestali s poslancema Vojko Šergan in Ivanom Hršakom, da bi jima predstavili probleme, s katerimi se soočajo. Steklarna Hrastnik je v svoji trgovini v BTC-ju postavila najvišjo stekleno piramido in se s tem dejanjem vpisala v Guinnesovo knjigo rekordov.

Delavski dom Trbovlje je dopolnil 60 let in ob tej priložnosti so organizirali svečano akademijo. Proslavljala pa je tudi Gimnazija in ekonomska srednja šola Trbovlje, na kateri se je točno pred 60 leti odvila prva šolska ura programa ekonomski tehnik.

Otroci, ki obiskujejo OŠ Toneta Okrogarja v Zagorju, se lahko v naslednjih 17 mesecih nadejajo nove telovadnice. Župan Matjaž Švagan jim je namreč svečano obljubil, da bo še pred iztekom svojega mandata tja pripeljal stroje in začel s prenovo. S prenovo telovadnice je začela tudi OŠ dr. Slavka Gruma v Zagorju. Tam ne telovadijo le učenci, temveč v telovadnici potekajo tudi različne skupinske vadbe, kot sta joga in pilates.

Županska stolčka v Trbovljah in Zagorju sta za en dan prevzela mlada ambasadorja. Občini sta se namreč pridružili Unicefovi ponudbi in na čelo postavili otroka. V Trbovljah je županovanje prevzela Ajda Nina Škvarč, v Zagorju pa Jaka Grošelj.

Čeprav je občina ukinila vrtec na Dobovcu, so si ga starši izborili nazaj – v obliki zasebnega vrtca Čarobni gozd.

Zasavci so se svojih umrlih ljubih spomnili na žalnih komemoracijah. Na vseh zasavskih pokopališčih so grobove namesto sveč krasile tudi zastavice, ki so jih v zameno za prostovoljni prispevek Zasavci dobili v akciji Manj svečk za manj grobov. Zbrani denar je namenjem pomoči tistim, ki pomoč potrebujejo. Na dan je prišla zgodba Žige Feleta, Hrastničana, ki trpi za hudo boleznijo, za katero potrebuje drage operacije, zdravila in občasno nastanitev v tujini. Zasavci so v dobrodelni akciji zanj zbrali več kot 14.000 evrov.

Plaz, na katerem stojita čemšeniška cerkev in pokopališče, lahko ogrozi življenje Čemšeničanov, ki se gibljejo v njuni bližini, zato so cerkev zaprli. Trboveljske policiste je presenetil klic, da je na Okrajnem sodišču nastavljena bomba. A že čez nekaj ur se je izkazalo, da je bilo obvestilo lažno. Strupeni plin, ki se je sproščal ob požaru, je v Hrastniku domnevno vzel življenje dvema osebama in dvema psoma.

MD