V Krajevni skupnosti Tirna so v soboto, 4. junija, na igrišču ŠD Tirna pripravili prvo Ajmohtijado. Z Ajmohtijado so obeležili dan krajevne skupnosti in je prva takšne vrste v Zasavju.

Ajmoht so kuhale skupine iz domačega in okoliških krajev. Tekmovanja so se udeležile naslednje ekipe: Volčinke (Medgeneracijsko društvo), Veteranke PGD Tirna, Motikarice s Tirne, Ovčke, Lovci Šentlambert, Borci s Tirne in zaselek Brezovca. Kuhanje se je začelo popoldan, ajmoht pa so med obiskovalce pričeli razdeljevati, ko so bili znani rezultati tekmovanja.

Vsi so skuhali odlične ajmohte, zato je imela komisija zelo težko nalogo izbrati najboljšega. Nekatere ekipe so pripravile tudi ajdov kruh z orehi in zabeljene žgance, najbolj pristni ajmohti pa so imeli vaseršpocelne, zato je bil dogodek zelo bogato obarvan z zasavsko kulinariko.

Prvo mesto so osvojile članice ekipe Motikarice s Tirne, ki so po mnenju komisije skuhale tisti »ta prav ajmoht«, ki se ga spomnijo od svojih babic. Drugo mesto je zasedla ekipa Ovčke, tretjega pa ekipa zaselka Brezovca. V večernih urah je KS postregla s slastnim odojkom, zraven so ponudili domač kruh. Za vrhunske sladice (med njimi je bila tudi tirniška najboljša kremšnita) pa je poskrbela  domačinka Mojca Garantini.

Glavni organizator dogodka je bil predsednik KS Tirna Jože Čibej, ki je ves čas kuhanja ajmohta spodbujal tekmovalne ekipe ter Mariji Čop, ki je skrbela za kulinarično prepoznavnost. »Največja zahvala pa gre vsem ekipam, ki so bile pripravljene sodelovati na prvi Ajmohtijadi na svetu in skuhati zelo okusne in vrhunske ajmohte,« so sporočili organizatorji.

KS Tirna je ena najmlajših krajevnih skupnosti v občini Zagorje ob Savi. Pri pripravi in organizaciji dogodka je sodelovalo tudi Turistično društvo dediščine in tradicije Podkum, katerega predsednica je ambasadorka zasavske kulinarike Marija Čop. Želi si čim več zagorskih kulinaričnih dogodkov, kjer se pripravljajo pristne zasavske jedi.

Enkrat v prihodnosti, ko bo regionalna razvojna agencija zaključila postopek pridobivanja certifikata za zaščito zasavske jetrnice, bodo pripravili tudi poseben kulinarični dogodek, kjer bo poudarek na zasavski jetrnici. Zagorjani so nanjo zelo ponosni, saj je to njihova tradicija in pristna zagorska jed.

Mateja Kos

Foto: organizatorji