petek, 21 junija, 2024

Iz te kategorije

Proslava v Kisovcu

Slovesnost so pričeli z rudarsko himno, ki jo je zapel Rudarski pevski zbor Loški glas pod vodstvom Alenke Pavlič. V Kisovcu, ki je zrasel na premogu, so z veseljem  počastili 3. julij, dan slovenskih rudarjev. To je dan, ko se je leta 1934 začela v Zagorju v jami Kotredež gladovna stavka. Takrat so se zagorski rudarji prvi uprli bogatim lastnikom in terjali pravičnejše plačilo za svoje delo in izboljšanje slabih življenjskih razmer, je v pozdravnem govoru povedal predsednik društva RMED Srečno Zagorje Borut Flisek.
Prireditev sta vodili Marija Topole in Maja Malovrh Repovž, z glasbenimi vložki pa sta jo popestrila vokalist Viktor Kotar in Rudarski pevski zbor Loški glas.

Kot se za stanovsko prireditev spodobi, je starešina rudarske čete Franci Brinovec izpeljal tudi tretji častni skok čez kožo. V častni rudarski stan je skočilo pet častnih skakačev: Jože Grošelj, upokojeni rudar in dolgoletni pevec Rudarskega pevskega zbora Loški glas; Vanja Kosi, hči rudarja in upokojenka Rudnika Zagorje, ki ji je rudarstvo zlezlo pod kožo in danes predano in vestno vodi blagajno društva; Simon Omahne, ki zelo uspešno vodi prenovljen Rudarski muzej Zagorje in s svojo mladostno energijo, veselo naravo in strokovnostjo želi muzej približati vsem generacijam; Marija Topole, ki izhaja iz rudarske družine, zato z veseljem, mladostno energijo in smislom sodeluje pri pripravi skoraj vseh prireditev društva; Marjan Kovač, ki ima posluh za rudarsko dediščino, saj so člani društva prav z njegovo pomočjo uspešno postavili pred vhodom v muzej tehnično skulpturo – odkopno podporje Dowty.

Po prireditvi, ko so se dežne kaplje posušile, so se rudarji, »kamerati« in obiskovalci na ploščadi pred muzejem še okrepčali s pravo knapovsko malico in veselo kramljali ter obujali spomine. Prireditve se je udeležilo približno 130 ljudi.

Maja Malovrh Repovž

Isti avtor