Ob Dnevu državnosti se po Sloveniji vrstijo proslave in drugi dogodki. Tudi v zasavskih osnovnih šolah bodo danes pripravili priložnostna praznovanja. Svojo proslavo pa so pripravili že v soboto zasavski častniki na Kumu.

V soboto, 20. junija 2020, se je lepo število častnikov iz Zasavja in nekaj  praporščakov s prapori svojih organizacij udeležilo tradicionalne proslave na Kumu v počastitev Dneva državnosti. Prireditev je pripravilo Območno Združenje veteranov vojne za Slovenijo Zasavje in nanjo povabilo vse domoljube, veteranke in veterane ter vse Zasavčanke in Zasavčane. Letos poteka 29 let od dveh letalskih napadov na Kum.

Kljub temu, da se do zadnjega ni vedelo, če bo zaradi izrednih protivirusnih ukrepov sploh mogoče organizirati taka zborovanja, so zasavski veterani uspešno izvedli slovesnost. V primerjavi s proslavami iz prejšnjih let letos zaradi izrednih razmer in pomanjkanja časa na prireditvi niso sodelovali častna straža Slovenske vojske, godba in državni slavnostni govornik. Kljub temu je bila proslava slovesna s prihodom praporščakov s prapori in svečanim veteranskim dejanjem. Slavnostni govornik je bil predsednik OZVVS Zasavje Božo Majcen, ki je bil tudi povezovalec dogodka. V imenu vseh treh županov je zbrane nagovorila županja občine Trbovlje Jasna Gabrič.

Danes bodo obeležili praznik tudi v zasavskih osnovnih šolah. Na OŠ Tončke Čeč v Trbovljah bodo npr. predvajali virtualno proslavo ob dnevu državnosti ter zaključku šolskega leta, ki si jo bodo istočasno ogledali vsi učenci skupaj z učitelji. Proslavo si lahko ogledate ob pol devetih zjutraj na povezavi, ki je objavljena na spletni strani šole.

Savus

Foto: OZSČ Zagorje ob Savi