Člani skupin interventne pomoči so v petek, 28. maja, pripravili interventno vajo Prometna nesreča v naselju. Izvedli so jo na parkirišču športnega parka na Logu v Hrastniku.

V interventni vaji so sodelovali člani ekipe prve pomoči RKS-OZ Hrastnik, reševalni enoti ZD Hrastnik z zdravniki, predstavniki Policijske postaje Hrastnik, člani Prostovoljnega gasilskega društva Hrastnik mesto in člani posebne ekipe GZ Trbovlje, ki so specializirani za reševanje vkleščenih oseb iz vozil.

Vajo so izvedli po naslednjem scenariju: težja prometna nesreča v urbanem okolju, v kateri sta bili udeleženi dve motorni vozili in kolesar. V nesreči je bilo poškodovanih 9 oseb. V prvem vozilu sta bili dve osebi vkleščeni in dva sopotnika z manjšimi poškodbami. V drugem vozilu so bili štirje potniki, od katerih je eden podlegel poškodbam, dva sta imela zahtevnejše poškodbe, eden izmed njih pa je doživel panični napad. Zadnja oseba pa je bil kolesar, ki ga je zbil eden od avtomobilov in je imel težjo poškodbo noge.

Scenografija je bila realistična, statisti pa so svoje vloge odigrali odlično, tako da so si obiskovalci lahko ogledali hitro in strokovno delo ter medsebojno sodelovanje vseh udeleženih služb, od katerih je vsaka nazorno opravila svoje delo.

Vsi obiskovalci so se lahko prepričali, da so službe za hitri odziv dobro pripravljene in da ne gre dvomiti v strokovnost dela ekipe prve pomoči, policistov, reševalcev in gasilcev v primeru, da se zgodi prometna nesreča z večjim številom poškodovancev.

Jani Zore

Foto: Jani Zore