Rezultati Rudarskega maratona so objavljeni na www.rudarski-maraton.si.
Prvo mesto si je med ženskami na 21 kilometrov pritekla Mojca Markič z Jezerskega. Bila je navdušena nad Zasavjem in organizacijo prireditve, nad prijaznostjo osebja na kontrolnih točkah in okrepčevalnicah. Obljubila je, da se bo na Rudarski maraton vrnila tudi prihodnje leto.

Med moškimi na 21 kilometrov je slavil Dušan Podlogar z Bleda. Tudi on na cilju ni skoparil s pohvalami. V Zasavju je bil prvič in je navdušen. Kot ljubiteljskemu jamarju mu je podzemni svet poznan, a tek – je rekel – to je pa nekaj drugega, tu in tam je noga tudi malo zavila.

Pri ženskah na 10 kilometrov je zmagala domačinka Karmen Podmenik z Marnega v Hrastniku. Teče za razvedrilo, tek je ocenila za nekaj čisto posebnega, pa ni bila prvič v jami, saj se je udeležila že tudi jamatlona.

Domačin je zmagal tudi med moškimi na 10 kilometrov, in sicer triatlonec, Hrastničan, Denis Šketako. Takole je povedal na cilju: »Tek je bil super. Res je šlo navzdol malo težje, ker moraš krajšati korake, da ne izgubljaš tempa. Najtežji del je, dati pred vstopom v rudnik čelado iz nahrbtnika in jo nadeti. Ampak v jami je odlična temperatura in sem razmišljal, da bi kar ostal v njej. Vsem tekačem bi priporočil, da preden se udeležijo Rudarskega maratona, pridejo na jamatlon. Tako da vidijo, kakšno je stanje v jamah, kaj jih čaka. Drugače pa, vse super.«

Tekačem je na startu v Evroparku Zagorje dal znak za začetek župan Hrastnika, Miran Jerič. Podelitve v Hrastniku pa so se udeležili županja Trbovelj Jasna Gabrič, podžupan Hrastnika Vinko Žagar in v. d. direktorja Razvojne agencije Zasavje Tadej Špitalar. Vsi so čestitali tekačem in organizatorjem. Jasna Gabrič in Vinko Žagar sta obljubila, da se bosta prihodnje leto teka udeležila tudi sama. Prireditev pa je županja pospremila tudi z besedami: »Lepo je, da se prireditve, ki so rekreativne in obenem ohranjajo rudarsko dediščino, nadgrajujejo, širijo. Srčno upam, da se bo Rudarski maraton obdržal. Vse čestitke organizatorju. Vem, da je v pripravo takšne prireditve vloženega veliko truda, časa, tudi sredstev, zato poklon vsem, ki imajo zasluge, da se je to danes v Zasavju odvijalo.«

Rudarski maraton si je ogledal tudi direktor RTH, Janez Žlak. Dejal je: »Rudarski maraton je odlična ideja za Zasavje, odlična je bila tudi organizacija, sama prireditev, pa tudi vreme nam je služilo. Špica. Glede na to, da ta del jame, kjer so tekači tekli po njej, ni načrtovan za zaprtje, temveč ga nameravamo urediti kot muzejski del za oglede, ekskurzije, lahko v tem trenutku rečem, da ima RTH posluh, da bo ta trasa ostala tudi naprej.«

Organizator je nagradil tudi najstarejšo udeleženko, to je postala Brigita Vizovišek iz Hrastnika, najstarejšega udeleženca, Franca Fajferja, iz Kisovca in najmlajšega udeleženca, 16-letnega Mateja Čebina iz Ravenske vasi, ki je bil v teku na 10 km tretji. Njegova mama Tatjana Čebin je z veseljem povedala, da ima sin za tek neizmerno veselje in ga je tudi bodrila ob progi.

Prireditev so omogočili: Eles, Rudis, Vzajemna, Steklarna Hrastnik, Občina Zagorje ob Savi, Občina Hrastnik, Občina Trbovlje, Katja Markovič s.p., Delavska hranilnica, Nova ljubljanska banka, Diotec, Forstek, Omnipek, Komunala Trbovlje, Komunala Zagorje, AGM Nemec, Magnet, Timing Ljubljana, Gostinstvo Čop, Integral Zagorje, Pošta Slovenije, R&S LINE, Lekarna Pušnik, Gasilska zveza Hrastnik, Gasilska zveza Trbovlje, Gasilska zveza Zagorje, Telekom, Mercator, Žaga, Sambatrans, Lidl, Športna unija Slovenije, Thermana Laško, Rimske terme, Vinkotisk Radeče, Zato d.o.o., Zana, Rdeči križ OZ Zagorje, Ozzing d.o.o. in CGP-CP Novo Mesto.

ZT