nedelja, 23 junija, 2024

Iz te kategorije

Priznanje Riharda Jakopiča dr. Maši Jazbec

Zveza društev slovenskih likovnih umetnikov je12. aprila v Moderni galeriji podelila najvišja stanovska priznanja za likovno in vizualno umetnost. Dobitnik nagrade Riharda Jakopiča za leto 2023 je slikar Staš Kleindienst. Priznanji Riharda Jakopiča pa sta prejela multimedijska umetnica Maša Jazbec in slikar Mitja Konić.

Dr. Maša Jazbec, izjemna ustvarjalka iz Trbovelj, tudi Zasavka leta 2018, je prejela priznanje za ustvarjalno delo na področju intermedijskih umetnosti. V obrazložitvi priznanja so zapisali: »Maša Jazbec je akademska raziskovalka, večplastna ustvarjalka, predavateljica, kuratorka, producentka in intermedijska umetnica. Živi in dela v Trbovljah, kjer vodi laboratorij DDTLab. Uspešno je končala študij likovne umetnosti na Pedagoški fakulteti v Mariboru, magistrski študij novomedijske umetnosti na oddelku Interface Culture Univerze v Linzu (Avstrija) in doktorirala na Univerzi v Tsukubi na programu Empowerment Informatics (Japonska).

Maša Jazbec je uveljavljena umetnica, ki z večletnim ustvarjanjem in umetnostjo plemeniti slovenski in mednarodni likovno-vizualni prostor na področju intermedijske umetnosti. Na tej platformi se srečujejo znanost in umetnost, človek in robot, sodobna novodobna tehnologija in klasično kiparstvo, zvok in svetloba, analogno in digitalno, materija in virtualnost, aktivni porabnik in interaktivni objekt. Raziskovanje in sinteza njenih spoznanj ob številnih soočenjih človek – tehnologija – robot (humanoidni, androidi), lahko prepoznamo kot odprt projekt v delu ali kot zaključen artikuliran materializiran koncept in kot znanstveno umetniški projekt, ki nagovarja, problematizira, postavlja vprašanja in pričakuje odgovore. V njih človek spoznava svoje pomanjkljivosti in presežke, veselje, žalost, strah, jezo, empatijo, …

Maša Jazbec je svoja dela razstavljala in predstavljala na številnih novomedijskih festivalih, razstavah in konferencah, tako doma kot tudi v tujini. Med njimi so najpomembnejše: Ars Electronica, Athens Media Art Festival, Sonica, Lab30, Tsukuba Media Art Festival, Speculum Artium, Pixxelpoint … Njene obširne samostojne razstave v zadnjem obdobju so gostile tri pomembne galerije: v Galerija Equrna v Ljubljani z naslovom Hibridizacija živosti I. (2019), v Galeriji Velenje z naslovom Hibridizacija živosti II. (2019) in v Galeriji Božidar Jakac v Kostanjevici na Krki z naslovom Sintetični organizmi (2022). Prav slednja razstava je bila osnova predloga za podelitev Priznanja Riharda Jakopiča Maši Jazbec za leto 2023.« (Marko Glavač, iz utemeljitve priznanja).

Letošnjo žirijo so sestavljali Nadja Zgonik, Žiga Kariž, Marko Glavač in Aleš Vaupotič (predsednik). Organizator vsakoletne podelitve nagrade in priznanj je Zveza društev slovenskih likovnih umetnikov (ZDSLU) v sodelovanju z Moderno galerijo. Pri izboru nagrajencev sodelujeta še ALUO in Slovensko društvo likovnih kritikov, denarna sredstva za nagrado zagotovi ministrstvo za kulturo. Razstava dobitnikov nagrade in priznanj Riharda Jakopiča bo od med 13. aprilom in 6. majem na ogled v Galeriji ZDSLU.

Savus

Foto: osebni arhiv, arhiv Savus (Branko Klančar, Tatjana Polanc Kolander)


 

Previous article
Next article

Isti avtor