ponedeljek, 24 junija, 2024

Iz te kategorije

Priznanja gasilcem PGD Hrastnik-mesto

Uvodno besedo je imel predsednik PGD Hrastnik Andrej Ferk. Prostovoljno gasilstvo ima na Slovenskem že dolgoletno tradicijo in je sinonim za pomoč, solidarnost in humanost. Še zlasti v industrijski dobi. Tam, kjer je nastal kakšen industrijski obrat, se je kmalu pojavilo tudi kakšno gasilsko društvo. Tudi v Revirjih, oziroma Hrastniku, ni bilo nič drugače. Že daljnega leta 1887 so na pobudo vodstev Trboveljske premogokopne družbe in Tovarne kemičnih izdelkov Hrastnik ustanovili gasilsko društvo pod okriljem trboveljskega gasilstva. Kmalu je Hrastniku nastala samostojna enota, ki je krenila na svojo pot. To štejemo za  začetek hrastniškega gasilstva.
Ministrica za obrambo Republike Slovenije Andreja Katič je v svojem govoru poleg čestitk za visoki jubilej izpostavila, da je hrastniškim gasilcem že leta 1902 klub močnemu odporu premožnejšega nemškega sloja uspelo zamenjati nemška povelja s slovenskimi in se z njimi pojaviti v javnosti. Župan Miran Jerič je v svojem pozdravnem govoru povedal, da sta lani novo lestev za reševanje z višin  skupaj kupili dve sosednji občini Trbovlje in Hrastnik. Ta trend nabave nove gasilske opreme se nadaljuje tudi letos, saj pred vrati čaka nova avtocisterna.

V osrednjem delu proslave so podelili priznanja, odlikovanja in plakete društvom in najzaslužnejšim članom.

Plaketo Civilne zaščite je PGD Hrastnik za130 let aktivnega delovanja podelil predstavnik Uprave RS za zaščito in reševanje Tomaž Mlinarič. Priznanje Gasilske zveze Slovenije in Uprave RS za zaščito in reševanje je v imenu PGD Hrastnik iz rok namestnika GZS Janka Cerkvenika prejel predsednik društva Andrej Ferk i

Odlikovanja gasilskih plamenic so prejeli: Aleksander Draksler (gasilska plamenica l. stopnje), Goran Povše in Dejan Peklar (gasilska plamenica ll. Stopnje).

Odlikovanja Gasilske zveze Slovenije so prejeli: Uroš Meserko, Ljubomir Zalezina, Anton Jecl, Januška Grčar. Priznanje Gasilske zveze Hrastnik l. stopnje sta prejela Alojz Kavšek in Mirko Mihalič. Značke za dolgoletno delo sta prejela Uroš Meserko in Anton Jecl (oba za 30 let).

Na pobudo mentorjev so za dosežke na tekmovanjih in ostalih aktivnostih mladinsko priznanje podelili Jaki Mejaču, Luki Mejaču in Domnu Drakslerju.

Podelili so tudi zahvale PGD Hrastnik tridesetim društvom in ustanovam, s katerimi že vrsto let uspešno sodelujejo.

Milko Plahuta

Isti avtor