Življenje nam prinaša številne pritiske, ki jih je v sodobnem času vse več. Končati projekt v službi, opraviti vse šolske obveznosti, soočiti se z izgubo, smrtjo ljubljene osebe, javno nastopiti … Prav vsak doživlja takšne in drugačne pritiske. Eni so stalni, drugi občasni. Eni so manjši in šibkejši, drugi močnejši. Kako pa se v življenju soočati s takšnimi pritiski?

Za uvod nekaj fizikalnih dejstev. Tlak je fizikalna količina, ki nam pove, kakšna je sila na ploskovno enoto. Vpliv tlaka na pline je zelo velik, na tekočine in trdne snovi pa precej manjši. Razlog je ta, da so v kapljevinah oziroma v trdnih snoveh gradniki blizu skupaj, zato je stisljivost majhna. Predstavljajte si tri plastenke. Eno smo izpraznili, v njej je sedaj le zrak, v drugi je voda, v tretjo pa smo vlili beton, ki se je strdil. Vse tri plastenke zapremo in nanje pritisnemo. Prva bo vidno spremenila obliko, druga le rahlo, le pod prsti bomo čutili, da se je malce upognila, na tretjo pa lahko pritiskamo, vendar brez vidnega uspeha.

Sedaj pa se preselimo v človeško telo. Okončine so trdne, polne. Kaj pa trup? Tu ločimo tri glavne votline: prsno, trebušno in medenično, ne smemo pa pozabiti tudi na lobanjo. Če upoštevamo zgoraj razložena fizikalna dejstva, lahko ugotovimo, da na noge in roke zunanji pritiski nimajo prav velikega vpliva, na trup in na vse votline pa je vpliv velik.

Ko govorim o pritiskih, ne mislim na zračni tlak, ampak na vse pritiske, ki nam jih prinaša življenje in ki jih je v sodobnem času vse več. Predstavljajte si košarkarja, ki meče prosti met, od njegove uspešnosti pa bo odvisen rezultat tekme in mesto na svetovnem prvenstvu. Ali pa človeka, ki je izvedel res slabo novico. Ker je pritisk prevelik, se bo običajno kar sesedel.

Kako pritiski vplivajo na telo?

Telo na najrazličnejše zunanje pritiske, ki jih življenje nosi na pladnju, odreagira. Kako? Tako da poveča notranji tlak. To stori tako, da napne in skrči mišice trupa. Naš trup z votlinami in membrano (koža, podkožno tkivo in mišice), ki ločuje človeka od okolja in ga definira kot individuum, si lahko predstavljamo kot prazno plastenko ali pločevinko. Da nas življenje ne stisne, moramo povečati notranji pritisk. Ko nekaj ni skladno s človekovo potrebo ali željo in ko se poveča zunanji pritisk, oseba skladno s tem veča notranji pritisk in kljubuje zunanjemu. Da lahko človek nekaj stori, spremeni, gre proti cilju in premaguje ovire mora biti notranji tlak enak ali večji od zunanjega.

Kje torej dvignemo notranji tlak?

V votlini v glavi, kjer ni velikih mišic, saj je ta zaščitena z močno lobanjo, ki zdrži velike pritiske. Veliko mišic, ki jih lahko napnemo je tudi v prsni votlini, ki je zaščitena z rebrastim oklepom. Trebušna votlina nima nobenih pasivnih ojačitev, ima pa najmočnejše mišice, s katerimi lahko najbolj dvignemo tlak.

Da dvignemo notranji tlak v trebušni votlini, napnemo mišice jeze v ledvenem delu. Če je zunanji pritisk večji od napetosti mišic jeze, aktiviramo še mišice na sprednji strani trebuha – to so mišice strahu. Tako zdržimo precej velike zunanje pritiske.

A predolgo oziroma stalno previsok tlak v trebušni votlini ima zelo negativen vpliv na notranje organe, življenjske funkcije, življenjske odločitve in naš ego. Pri človeku se to vidi v skrajšanem koraku, omejenem dihanju, gibanju nasploh, v pojavu inkontinence, hemoroidov in številnih drugih zdravstvenih težavah. Veča se entropija, veča se »obraba« organov.

Po drugi strani pa trebušna votlina predstavlja hram pritiska oziroma naboja, ki nam omogoča, da gremo naprej proti cilju, ki ga želimo doseči. V življenju je tako povečan notranji pritisk nujno potreben, a ne predolgo in ne prepogosto. Bistveno je, da znamo krmariti med tem povečanim notranjim pritiskom, ki je posledica zunanjega pritiska in sproščenim telesom. Pomembno je, da smo sposobni ustvariti povečan pritisk in da ga znamo hkrati tudi izklopiti. Kvaliteta življenja je torej odvisna od pulziranja, preklapljanja med krčenjem/kontrakcijo in ekspanzijo, med večanjem in manjšanjem notranjega pritiska.

Te veščine pa se lahko naučimo z AEQ metodo®. S pomočjo zavestnega, osredotočenega in počasnega izvajanja AEQ vaj pričnemo bolje čutiti telo. Hkrati vedno bolje čutimo dele, ki jih prej nismo in občutimo nerealno togost in trdost, ki nima nobene povezave s trenutno situacijo med vajo. Bolj kot se ga zavedamo, bolj ga lahko obvladujemo, sposobnost zaznavanja kontrakcije se povečuje, naučimo se izklapljati pretirano napete mišice in jih daljšati, s tem pa se izboljšuje zdravje, počutje in kakovost življenja.

Jasmina Rome Rodić, učiteljica AEQ metode® 3. stopnje

——————

Sem Jasmina Rome Rodić, učiteljica AEQ metode® 3. stopnje in učiteljica AEQ dihanja® 1. stopnje.

Po formalni izobrazbi sem dipl. ing. kemije, sem pa kmalu po študiju oziroma rojstvu otrok pričela z raziskovanjem življenja in človeške zavesti. Zanimalo me je, zakaj se ljudem dogajajo različne stvari. Verjetno najbolj zato, ker sem rodila otroka z Downovim sindromom. V želji pomagati sinu, da bi se mu težave, povezane s sindromom, čim manj izrazile, sem pričela z neformalnim izobraževanjem. Tako sem osvojila metodo bioterapije po Domančiću, nadaljevala z izobraževanjem o karmični diagnostiki pri M. Ogorevcu ter zaključila študij jyotisha (S. R. Nassif) in zvočne terapije Ohmpunctuur (P. Gouwe).

Leta 2015 sem se prvič srečala z Alešem Ernstom, tvorcem AEQ metode®. Razlog so bile hude bolečine v vratnem delu hrbtenice, glavoboli, vrtoglavica …, ki jih z vsem dotedanjim znanjem nisem mogla odpraviti. In tako se je pričelo moje potovanje z AEQ-jem. Najprej kot stranka na Aleševih terapijah in udeleženka na delavnicah, kasneje pa kot učenka v šolanju za AEQ učitelja. Metoda se je in se še vedno vse bolj prepleta z mojim vsakdanjim življenjem. Dejansko lahko njeno filozofijo in principe najdeš na kateremkoli področju – od fizičnega zdravja, počutja, odnosov doma in širše. Dala mi je odgovore na marsikatero vprašanje, saj sem z njeno pomočjo odpravila kronične bolečine. Svoje življenje lahko postopoma urejam, izboljšujem in vodim k željenemu cilju – biti srečna in svobodna.

Kot učiteljica AEQ metode® 3. stopnje, vam lahko s svojim znanjem ter s pomočjo doživete lastne izkušnje in sprememb pomagam na vaši življenjski poti preobrazbe. Več informacij na:

https://aeq4you.eu/

040 214 633

info@aeq4you.eu


 

Prejšnji članekOvnik državni prvak
Naslednji članekDanes dogaja