Občina Zagorje ob Savi v teh dneh ureja prireditveni prostor nasproti zagorskega Spara. V poletnih mesecih bo ta namreč zaživel, saj mu bodo dodali številne nove vsebine. Trenutno urejajo tribune, ki so že precej dotrajane.

V sklopu del jih bodo očistili, premazali, osvetlili in dodali lesena sedala. Po steni pod Cesto Borisa Kidriča bodo uredili vodni motiv, ki bo simboliziral toplice, saj je znano, da je na območju zagorskih Medijskih toplic že od nekdaj izvir tople vode. Pod vodnim motivom bodo uredili razgledno ploščad in namestili stekleno ograjo, območje pa bo varoval jamski škrat Perkmandeljc. Ta bo obiskovalce spomnil na nekdaj bogato rudarsko tradicijo v zagorski dolini in na vse rudarje, ki jih je čuval. Bronasti kip, ki ga je zasnoval Dušan Kastelic, bo krasila še tabla s pesnitvijo Perkmandeljc Nandeta Razborška. Betonsko steno pod Kidričevo cesto bodo ozelenili z bršljanom, ki bo simboliziral zvestobo tradiciji.

Urejen prostor ob Mediji, ki so ga poimenovali Pristan, bo postal prijeten kotiček tako za organizirana kot tudi za neformalna druženja občanov. Prostor bodo slovesno predali namenu ob dnevu državnosti, ko 30-letnico poleg Slovenije slavi tudi Občina Zagorje ob Savi. Ob tej priložnosti bodo odkrili tudi spominsko obeležje, ki ga bodo skupaj postavili Občina Zagorje ob Savi, Zveza veteranov vojne za Slovenijo in Zveza slovenskih častnikov. Ta označuje vhod v rudniško skladišče eksploziva, kjer so med osamosvojitveno vojno za Slovenijo skrivali minsko eksplozivna sredstva in strelivo, ki so jih enote Slovenske teritorialne obrambe po blokadi in zavzetju skladišča JLA v Zaloški Gorici pri Celju prepeljale v Zagorje.

Savus

Foto: Občina Zagorje ob Savi