Zasavje bo danes priča prvemu Rudarskemu maratonu, ki ga pripravlja Zavod Savus v sodelovanju z Rudnikom Trbovlje Hrastnik in pod generalnim pokroviteljstvom družbe Eles.
Traso 10- in 21-kilometrske proge bodo danes premagovali 103 tekači iz vse Slovenije, od tega 36 žensk in 67 moških. Na 10-kilometrski progi bo teklo 29 žensk in 52 moških, na 21-kilometrski progi pa bo teklo 7 žensk in 15 moških.

Tekači se bodo v Evroparku začeli zbirati ob 9. uri, kjer bodo prevzemali startne številke. Pred startom bo čas za ogrevanje s plesno skupino ŠKD Feniks in zumba vaditeljico Tanjo Kontrec. Tekačem bo pojasnila o teku v rudniku podal predstavnik RTH Borut Flisek, pozdravil pa jih bo tudi Perkmandeljc. Start je ob 10. uri. Od 9.30 do 10.15 ure bo zaradi prireditve cesta mimo Evroparka proti Kotredežu oziroma Zagorju zaprta.

Tekači bodo tekli čez Slačnik v Trbovlje, zavili proti cementarni, pred mostom čez Savo zavili na industrijsko cesto do termoelektrarne in po rovu v Hrastnik. Tekači na 21 km bodo tekli še en krog preko rudniških površin med Hrastnikom in Trbovljami in se na Ajnzerju v Trbovljah ponovno spustili v jamo ter pretekli še enkrat 5 km po rudniku do cilja v Hrastniku.

Tekače lahko občani ob progi spodbujajo in bodrijo. Objave in fotografije bo sproti objavljal tudi Zasavc.net.

ZT