»Veselimo se letošnjega prepleta mladostne razigranosti in umirjene modrosti starejših generacij,« so povedali na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ), kjer sodelujejo na dogodkih ob vsakoletnem Dnevu slovenske hrane, ki ga v Sloveniji obeležujemo tretji petek v novembru. S tradicionalnim zajtrkom poskušajo dati hrani pomen, kakršnega je imela nekoč, zato bodo – pravijo – prisluhnili nasvetom in veščinam starejših generacij, ki so obroke večinoma še pripravljali iz osnovnih, lokalnih in sezonskih živil.

Manj čezmerno težkih mladostnikov

Nacionalni program o prehrani in telesni dejavnosti za zdravje 2015 – 2025 ima za strateški cilj povečati delež prebivalcev, ki se prehranjuje uravnoteženo, izključuje pretirano sladka in slana industrijska živila, vsakodnevno uživa dovolj zelenjave in sadja, se redno prehranjuje in vsakodnevno zajtrkuje. Predvsem preko vzgojno izobraževalnih zavodov želi NIJZ spodbujati otroke in mladostnike k bolj zdravim prehranskim navadam.

Ena od pomembnih študij, ki spremlja z zdravjem povezano vedenje v šolskem obdobju med mladostniki v Sloveniji (HBSC, 2002-2006-2010-2014), kaže prvič po letu 2010 na zmanjšanje deleža čezmerno hranjenih in debelih mladostnikov (11- in 15- letnikov), čeprav je ta delež (17,1 % mladostnikov v letu 2014) še vedno visok. Prav tako se je zvišal delež mladostnikov, ki med tednom redno zajtrkujejo (iz 39,4 % v letu 2002 na 45,1 % v letu 2014) ter delež mlajših mladostnikov, predvsem fantov, ki redno uživajo sadje in zelenjavo. Po drugi strani beležimo ugoden trend zmanjševanja pogostega pitja sladkanih pijač.

Zdrav zajtrk tudi za starejše

Tako kot velja za otrokov razvoj in rast, je tudi za osebe v tretjem življenjskem obdobju pomembno, da jedo raznovrstno, kakovostno in beljakovinsko dovolj bogato hrano. Zadnji preliminarni podatki študije, ki spremlja zdravje in vedenjski slog odraslih prebivalcev Slovenije (CINDI, 2016) kažejo, da se starejši prehranjujejo bolj redno in z bolj zdravju koristnimi prehranskimi izbirami. Brigita Zupančič Tisovec z NIJZ je ob tem povedala: »Vsakodnevno zajtrkovanje z višanjem starosti raste. Zajtrk tako v starostnem obdobju od 65 do 74 let vsakodnevno uživa že kar 87 % starejših. Ti tudi sicer bolj pogosto uživajo sadje in zelenjavo v primerjavi z mlajšimi starostnimi skupinami.«

Številne študije kažejo, da je staranje organizma v neposredni povezavi s spremenjenim dnevnim vnosom in tudi z drugačnimi potrebami glede hranilnih snovi, ob tem se beljakovine v telesu drugače presnavljajo. Poleg tega se žal zmanjšuje telesna aktivnost, vse skupaj pa lahko privede do različnih zapletov, kot je izguba mišične mase, prekomerna telesna teža in različne vrste podhranjenosti. Način prehranjevanja je torej treba prilagoditi značilnostim življenjskega obdobja in upoštevati tudi presnovne posebnosti, ki spremljajo staranje, in mnogokrat že pridružena kronična bolezenska stanja.

Tradicionalni zajtrk v Zasavju

Dan slovenske hrane bodo v Hrastniku obeležili v petek, 17. novembra, dopoldne v Domu starejših Hrastnik in v sodelovanju z učenci OŠ narodnega heroja Rajka. Na tradicionalni zajtrk je povabljen tudi hrastniški župan Miran Jerič.

Tradicionalni slovenski zajtrk bodo imeli ta dan tudi v zasavskih osnovnih šolah in vrtcih. Na jedilniku OŠ Ivana Skvarče v Zagorju so na primer za ta dan predvideli ajdov kruh z orehi, maslo, med, mleko in jabolko oziroma koruzni kruh s piščančjo šunko in svežo papriko.

ZT