petek, 21 junija, 2024

Iz te kategorije

Zgodba umrlih dvojčkov se razpleta

Strokovni nadzor Zdravniške zbornice Slovenije, ki jo vodi predsednik Andrej Možina, je v primeru smrti dvojčkov ob porodu v Trbovljah pokazal, da je k nepravilnemu načrtovanju carskega reza prispevala nezadostna komunikacija med zdravniki, posledično pa je nosečnica rodila mrtva otroka. Kot je pokazal strokovni nadzor, je bila nosečnost omenjene bolnice skrbno vodena, ustrezno je bil načrtovan tudi carski rez v 37. tednu nosečnosti, vendar po ugotovitvah nadzora zaradi odsotnosti anesteziologa poseg ni bil opravljen do 38. tedna nosečnosti. Po navedbah predsednika zbornice Andreja Možine si specialisti niso ustrezno podali informacij, da gre za nosečnico s povečanim tveganjem. Porodnica je 12. januarja rodila dva mrtva otroka. Komisija je ob tem ugotovila tudi, da način naročanja carskih rezov v Splošni bolnišnici Trbovlje ni optimalen, zato priporoča, da se razpisovanje za ta poseg omogoči vsak delovni dan, ne le enkrat tedensko.
Za izvedbo zunanjega strokovnega nadzora je Zdravniško zbornico zaprosila Splošna bolnišnica Trbovlje. »Za izvedbo zunanjega ekspertnega nadzora se je bolnišnica odločila sama in z namenom, da se objektivno in neodvisno ugotovijo vse okoliščine tega nesrečnega dogodka in nikakor ne z namenom prikrivanja ugotovitve nadzora,« je danes, 31. avgusta, dejala direktorica SB Trbovlje Marina Barovič. Po njenem mnenju se v zvezi z nadzorovanim primerom v medijih pojavljajo neresnične trditve glede odsotnosti anesteziologov v povezavi izvedbe nujnega carskega reza: »Dokazljivo je, da so v Splošni bolnišnici Trbovlje na razpolago zdravniki anesteziologi 24 ur na dan vse dni v letu za izvajanje vseh urgentnih stanj bolnikov, med njimi tudi nosečnic, ki potrebujejo nujen carski rez. Tako je bilo tudi v obravnavanem primeru.«

Bolnišnica do dokončanja vseh postopkov zaradi objektivnosti do vseh vpletenih ne komentira dosedanjih zaključkov nadzora, pravi Barovičeva.

ZT

Previous article
Next article

Isti avtor