Šport in rekreacija v zadnjih letih strmo pridobivata na popularnosti. Če smo prej opažali trend povečanega obiska fitnesov ali organizirane telovadbe v telovadnicah, smo v zadnjem letu sigurno opazili večje število aktivnih obiskovalcev narave.

Pohodništvo kot način rekreacije je še posebej v porastu, saj si lahko zahtevnost aktivnosti popolnoma prilagodimo. Prav tako pa za obisk lokalnega grička navadno ne potrebujemo posebne opreme. Kjerkoli živimo, lahko vedno med lokalnim prebivalstvom najdemo priljubljeno pohodniško točko.

Po Sloveniji najbolje poznamo Pohorje, Veliko planino ali katerega od lažje dostopnih vrhov v Alpah. Vendar pa se v osrčju Slovenije skriva tudi manj znano območje zasavskega hribovja, ki je s strani lokalnega prebivalstva zelo dobro obiskano. Vrhovi kot so Kum, Mrzlica in Kopitnik ob sončnih vikendih večkrat pokajo po šivih.

Kot najbolj priljubljen pohodniški cilj v občini Hrastnik brez dvoma lahko omenimo planino na Kalu. Ob lepem vremenu lahko pričakujemo obiskovalce, ki romajo na prijetno, soncu izpostavljeno planino iz vseh smeri. Kal je namreč dostopen z Mrzlice, Šmohorja, Dola in Hrastnika. Največ planincev obišče Kal iz Hrastnika, čez Klobuk, ki povprečnemu rekreativcu vzame dobri dve uri. Vendar pa strma pot čez Klobuk nikakor ne omejuje tistih, ki si želijo le sprehoda po planini, saj do planinske koče vodi asfaltirana cesta, ki omogoča dostop z avtomobilom. Tako jo lahko obiščejo tako družine z majhnimi otroci, kot tudi starejši občani.

Kljub temu, da je Kal ena izmed najbolj priljubljenih točk v občini, pa nikakor ni edina. Vsi okoliški vrhovi so prepleteni s pohodniškimi potmi, ki so primerne za vsakega narave željnega rekreativca. Vse te poti pa se ne zaključijo znotraj občine Hrastnik, temveč se zelo dobro povezujejo z sosednjimi občinami: Trbovlje, Laško, Žalec, Radeče in bližnjo občino Prebold.

Glede na precejšnjo obljudenost pohodniških destinacij po Sloveniji, si želimo izpostaviti tudi manj znane kraje, ki ravno tako ponujajo odlično planinsko izkušnjo. Bi lahko Zasavci naše hribovje, natančneje Hrastnik in Kal z okolico, v letu 2021, uvrstili na pohodniški zemljevid kot družinam in ljubiteljem planin prijazno destinacijo?

Martin Podmenik

Savus

Foto: Petra Velej (Kalska planina), Jernej Peklar (fotografija avtorja)

Prejšnji članekPogovor s Tino Mahkota
Naslednji članekDanes dogaja