ponedeljek, 20 maja, 2024

Iz te kategorije

Prijetno predpraznično vzdušje

Ni skrivnost, da drobne pozornosti lahko pomembno vplivajo na vzdušje na delovnem mestu in zato, ne glede na to, ali ste vodja ali del ekipe, vzemite pobudo v svoje roke. Alenka Kraljič, psihologinja iz kadrovske družbe Trenkwalder, vam predlaga, da delček prednovoletnega vzdušja prenesete tudi v službo in na sodelavce. Ni potrebno veliko. Zadoščajo že drobne pozornosti. Spodaj je pet preprostih in hitrih dejanj!

Novoletni okraski v službi – zakaj pa ne!

Lahko je to majhna smrečica, lučke ali nekaj novoletnih okraskov na vratih ali oknu. Koga ne razveseli pogled na praznično okrasitev? Če boste naredili doma cimetove piškote v obliki novoletnih okraskov, boste poskrbeli ne le za prijeten vonj v pisarni, ampak tudi praznični prigrizek ob kavi ali čaju.

Ko zadiši po kavi ali božičnem čaju in prazničnem pecivu

Če ni v navadi, da sodelavci skupaj popijete jutranjo ali dopoldansko kavo, vnesite tovrstno druženje v decembrske dni. Seveda, če vam delovni proces to omogoča. Kavico pa lahko v tem obdobju dopolnite ali nadomestite z božičnim čajem in prazničnim pecivom. Garancija za uspeh je, če lahko razveselite sodelavce z doma narejenim pecivom. A če to ni mogoče, naj vas to ne ustavi. Izbira je tudi na trgovskih policah pestra in praznično obarvana. Pomembno je skupno druženje in spoznavanje drugih vidikov oziroma pogledov.

»Novoletni« delovni čas

Medtem ko boste nekateri zaradi narave svojega dela v službi še bolj obremenjeni, lahko morebiti kdo od vas s pravočasno in primerno organizacijo dela kakšen dan v tednu delavnik za uro ali dve skrajša. Tako bi lahko zaposleni v organizacijah, če jim to ustreza, izkoristili urico za druženje s sodelavci ali namenili dodaten čas svojim najbližjim. Gre za dobrodošlo gesto delodajalca, ki zaposlenim pokaže, da prepozna vrednost posameznika v kolektivu in tudi izpostavi pomen ravnovesja med delom in družino. Možnosti, kako to izvesti, je veliko.

Novoletne igrarije

Nekateri kolektivi imajo praznično druženje izven službenih prostorov med rednimi prazničnimi rituali, spet drugi to brez slabe vesti preskočijo. Če je to že tradicija vašega kolektiva, odlično, naj tako ostane tudi v prihodnje. Če ni, je čas, da to postane. Če vodja pač ne naredi prvega koraka, ga vedno lahko naredite sodelavci. Pogovorite so o načinu izvedbe (takoj po službi, zvečer, morda skupna malica …), ki vsem najbolj ustreza, ter poskrbite za izvedbo. Nikoli ne bodo vsi za, zato naj vas nekaj zavrnitev ne odvrne od izvedbe. Pomembno je, da vam je prijetno skupaj, da se potrudite za dobre odnose in pozitivno klimo. Konec koncev na delovnem mestu preživimo velik del dneva. In kateri čas v letu je bolj primeren kot december za sprejem novih zaobljub, da boste v prihodnjem letu vsi prispevali, da se bo vzdušje na delovnem mestu (še) boljše? Praznične zabave so lahko odlična praznična tradicijo, katere se vaša ekipa veseli vsako leto.

Darilca presenečenja

Preprosto v Božičkovo kapo zberite imena vseh sodelavcev v službi. Vsak izžreba eno ime in zanj naredi ali pa kupi drobno pozornosti. Lahko določite okviren znesek 5 ali manj evrov. Šteje pozornost oz. majhno simbolično darilce, ki ga na določen dan pustite na delovnem mestu tega sodelavca ali sodelavke. Praznični pridih in element presenečanja sta zagotovljena.

Dobri odnosi niso samoumevni. Vedno znova jih moramo ceniti in negovati. Ob dobrem vzdušju in prijetni klimi v službi tudi delovni rezultati ne zaostajajo, zaposleni smo bolj uspešni, polni zagona in vse naše stranke posledično bolj zadovoljne. Zato si vzemimo v teh prazničnih dneh čas tako za svoje najbližje kot tudi za svoje sodelavce. Iskrene želje so lepa popotnica k dobrim in radostnim odnosom tudi v letu 2019. Srečno!

ZT

Previous article
Next article

Isti avtor