četrtek, 13 junija, 2024

Iz te kategorije

Prihajajo slikarji

V ponedeljek, 10. julija, se bo v Zagorju ob Savi začelo srečanje slikarjev 54. Slikarske kolonije Izlake-Zagorje. Umetnice in umetniki bodo imeli atelje v stekleni dvorani Delavskega doma Zagorje, bivali pa bodo v gostišču Kum, kjer se bodo v ponedeljek tudi zbrali. Ustanoviteljica in finančna podpornica kolonije je Občina Zagorje ob Savi, pri financiranju pa pomagajo še ostali sponzorji.
Kolonija bo, kot je to običajno, trajala deset dni. Ob sami koloniji bodo organizirani številni spremljevalni dogodki, kot so otroška likovna delavnica, otvoritev razstave akad. slikarke Huiqin Wang v galeriji Medija, uradna predstavitev  udeležencev 54. delovnega srečanja in koncert Adija Smolarja na terasi Delavskega doma Zagorje.

Kolonija deluje neprekinjeno od leta 1964. Pobudo zanjo je dal  domači slikar Tone Leskovšek, pri realizaciji pa so mu moralno in organizacijsko pomagali slikarji Milan Rijavec, Ivo Seljak Čopič, Franc Kopitar, Društvo slovenskih likovnih umetnikov in druge organizacije ter posamezniki in takratni zagorski župan Dušan Kolenc.

Predsednik sveta kolonije je že naslednje leto (1965) postal prof. Nande Razboršek, ki je to ostal do leta 2005. Zdaj je predsednica Sveta Slikarske kolonije Izlake-Zagorje Eleonora Kramar. Umetniški vodja kolonije je Milan Razboršek.

Po uspešnih 53 letih kolonija še vedno deluje z nekdanjim elanom; nekateri pravijo, da je postala kultna, da je raziskovalci likovnega dogajanja pri nas ne morejo več prezreti.

Na 54. Slikarski koloniji Izlake-Zagorje bodo ustvarjali: Mirsad Begić,  Ljubljana, Barbara Demšar,  Škofja Loka, Simon Kajtna, Šentjernej, Nikolai Mashukov, Rusija, Tit Nešković, Škofja Loka, Luise Polanko Arana, Mehika, Breda Šturm, Ljubljana, Brina Torkar, Kranj,  Nika Zupančič, Ljubljana, Qian ZHIYANG, Kitajska, Kang YUDI, Kitajska in dokumentarna fotografinja Joža FLISEK, FD Goga Zagorje.

ZT

 

Isti avtor