Hrastniški festival delavskega filma, edini tovrstni v državi in širši regiji, se bo letos tudi ob podpori Slovenskega filmskega centra odvrtel med 29. junijem in 2. julijem.

Koordinatorka festivala Nina Kavzar je dejala, da se duh Kamerata, duh solidarnosti, tovarištva in prizadevanj delavk ter delavcev za boljši jutri širi po državi in onkraj mej. Tekom junija bodo tako letos prvič projekcije festivalskih filmov tudi v mestih Kamerati Kamerata – v Trbovljah, Velenju, Litiji in Idriji.

Bogata bera več kot 20 raznolikih filmov bo tekom festivala Kamerat konec junija in v začetku julija ponovno predvajana na unikatnih prizoriščih: v rudniškem rovu, kompresorski postaji in letos prvič na novem, open-air prizorišču plato pri jašku.

Festival je s svojim raznolikim naborom filmov težko opredeliti – ali avtomatizirati, je dejal programski vodja festivala in direktor fotografije Simon Tanšek ter se navezal tudi na preddogodku predvajani film Ne morete me avtomatizirati o pristaniških delavcih in delovnih pogojih na rotterdamskem pristanišču. Naštel je več kot 20 tako kratkih-študentskih, celovečernih, animiranih kot dokumentarnih filmov, ki jih bodo prikazali v štirih dneh festivala, nekateri premierno v Sloveniji, med njimi tudi animirani O denarju in sreči.

Tretji festival delavskega filma Kamerat postavlja v fokus Srbijo. Filmi z delavsko tematiko srbskih ustvarjalcev so bogatili že prva dva Kamerata, letos pa bo festival gostil tudi režiserko v Sloveniji še ne predvajanega dokumentarca Rudarke Marijo Đoković ter režiserja Marka Cvejića (Proletariat na poti v raj) in Bojana Vuletića (Rekviem za gospo J.). Prav slednji je o mostu med filmom in tranzicijo v Srbiji, ki je pripeljala do skupne krize identitete in depresije, dejal, da mu je komedija blizu, saj gre včasih žalostno še najbolje s smešnim.

»Vesel sem, da je Kamerat že tretjič pred nami,« je dejal župan Hrastnika Marko Funkl. Poudaril je pomen oživljanja bivših rudniških objektov in kot dodano vrednost festivala omenil rudarsko turo in možnost za obisk obnovljenega Mlakarjevega stanovanja, ki je zadnji ostanek delavske kolonije, spremenjen v muzejski prostor v sodelovanju z Zasavskim muzejem.

Filmski program bodo tudi letos spremljale okrogle mize: o delavskem boju, o prihodnosti javnih medijev in o položaju žensk v filmski industriji. O najbolj aktualnih temah bodo poleg drugih gostij in gostov spregovorili minister za delo Luka Mesec, sindikalistka Mirjana Janjić, medijski analitik Boris Vezjak, novinarka Maša Tomažin Hladen, animatorka Špela Čadež in igralka Katarina Čas. Predstavljen bo tudi novi strip Delavska svetovalnica Ivana Mitrevskega, festival pa bo gostil tudi župana s Hrastnikom pobratenega ukrajinskega mesta Drohobycha, saj bo na festivalu premierno prikazan ukrajinski film Kakofonija Donbasa.

Tretji Kamerat prinaša tudi projekciji filmov Dom in Jaz sem Frenk ter pogovor z režiserjem Metodom Pevcem in z režiserjem Benjaminom Krežetom ob projekciji njegovega filma Lačni, bosi in slavni.

V času festivala bodo v Hrastniku na ogled tudi tri razstave: fotografska razstava Kamerati Zorana Đorđevića o kragujevških delavcih iz tovarne Crvena Zastava; razstava fotografij z mednarodnega natečaja Delavstvo, ki je potekal letos spomladi, v sodelovanju z Mednarodno zvezo za fotografsko umetnost – FIAP, s Fotografsko zvezo Slovenije in s Fotoklubom Hrastnik, ki letos praznuje 90. let; ter razstava Zgodovina Delavske enotnosti o sindikalnemu glasilu Zveze svobodnih sindikatov Slovenije, ki od leta 1997 nadaljuje tradicijo delavskega časopisa, ki je prvič izšel novembra 1942.

Savus

Foto: Kamerat