Neprijetne bele »snežinke« na ovratniku vaše temne srajce ali bluze so prhljaj in nastanejo kot posledica čezmernega luščenja vašega lasišča. Prhljaj pogosto spremljata tudi srbenje in pordelo ter razdraženo lasišče.

Vzroki za prhljaj:

Vzrok za nastanek prhljaja ni natančno pojasnjen, saj k pojavu prhljaja prispevajo različni dejavniki.

  • Eden od najpomembnejših je seboroični dermatitis. Izraža se z razdraženo, mastno kožo prekrito z belimi ali rumenkastimi luskami, ki se pojavijo na delih telesa, kjer je veliko žlez lojnic (npr. na lasišču, za ušesi, na obrveh, nosu). Pri dojenčkih se pojavi kot temence na lasišču. Seboroični dermatitis povezujejo z draženjem, ki ga povzroča kvasovka Malassezia, ki je sicer normalno prisotna v lasišču. Malassezia (M. globosa in M. restricta) se prekomerno namnoži na mastni koži in povzroča mikrovnetja in posledično tvorbo novih kožnih celic, ki sčasoma odmrejo in odpadejo, kar opazimo kot prhljaj. UV žarki zavirajo rast glivic, zato se v toplejših mesecih prhljaj izboljša.
  • Ljudje z luskavico, ekcemom in nekaterimi drugimi kožnimi boleznimi imajo pogosteje prhljaj. Bolniki, ki se zdravijo zaradi srčnega infarkta ali možganske kapi, Parkinsonovo boleznijo, kot tudi tisti s šibkim imunskim sistemom (npr. virus HIV), so lahko bolj nagnjeni k prhljaju.
  • Tudi suha koža je lahko vzrok za prhljaj. Če je naravno ravnovesje vlage v lasišču moteno, se pojavijo suhe, bele luske na lasišču, ki pogosto padajo z lasišča. Suho in srbeče lasišče povzročajo temperaturne razlike in spremembe vlažnosti zraka, zato se težave z lasmi in lasiščem okrepijo na prehodu iz jesenskega v zimski čas.
  • Če ne uživate dovolj cinka, selena, B vitaminov in esencialnih maščobnih kislin se lahko pojavijo težave s prhljajem. Raznolika in zdrava prehrana močno pripomore k zdravemu lasišču.
  • Nastanek prhljaja ni povezan s slabo higieno, kljub temu pa pogosta uporaba glavnika ali krtače zmanjšuje tveganje za prhljaj, ker pomaga pri normalnem odstranjevanju kože. Pogostejše umivanje lasišča pogosto pomaga odpraviti blage oblike prhljaja, po drugi strani pa lahko prepogosto »šamponiranje« zaradi draženja lasišča prispeva k razvoju prhljaja. Nekateri agresivni izdelki za nego las vam lahko prav tako povzročijo draženje lasišča (rdečina in srbečica) in posledično prhljaj.
  • Znano je da stres povzroča marsikatero težavo, med drugim tudi prhljaj. Stresu se v današnjem času ne moramo popolnoma izogniti, lahko pa prilagodimo svoj način življenja, se znebimo strahov in postanemo samozavestni.
  • Prhljaj je bolj razširjen med moško populacijo. Razlog je v moških hormonih, ki stimulirajo intenzivnejšo proizvodnjo loja kot ženski hormoni.

Zdravljenje

S pravilno nego lasišča in ustreznimi izdelki za nego las in lasišča, ki so na voljo brez recepta v lekarni, se lahko rešimo prhljaja.

  • Antimikotiki (Ketokonazol) uspešno zavrejo prekomerno rast kvasovke Malassezie, s čimer odstranimo najpogostejši vzrok povečanega luščenja kože.
  • Keratostatiki zavirajo prekomerno delitev celic v koži. V šamponih zasledimo cinkov piriton,pirocton olamin, selenovdisulfid, katran. Pomembno je, da šampon na lasišču pustimo učinkovati nekaj minut in ga nato temeljito izperemo. Sprva jih uporabljamo bolj pogosto, ko je prhljaj pod nadzorom pa jih lahko občasno uporabljamo za preprečevanje.
  • Keratolitiki pomagajo odluščiti poroženele luske z lasišča. V ta namen služi salicilna kislina, ki je tudi sestavina nekaterih zdravil in magistralnih pripravkov na recept.

Pri nekaterih, ki so bolj nagnjeni k nastanku prhljaja, se težave kljub uspešnemu zdravljenju pogosto ponovijo. Ne pozabite na zdravo in raznoliko prehrano, preživite več časa na sončni svetlobi, zmanjšajte stres in okrepite svoj imunski sistem, kar bo pomagalo telesu nadzorovati neprijeten prhljaj.

Priporočamo, da se pred uporabo izdelkov za prhljaj,posvetujete z zdravnikom ali farmacevtom, saj se nekatera kožna obolenja razlikujejo od prhljaja in imajo lahko pridružena še vnetja, ki jih zdravimo s kortikosteroidi in drugimi pripravki.

Kdaj obiskati zdravnika?

V hujših primerih, ko samozdravljenje s pripravki proti prhljaju ne pomaga ali se koža lasišča poslabša (npr. močno pordela, srbeča koža, oteklina ali krvavitve, povečano izpadanje las), se posvetujte z zdravnikom.

Marko Jurič, mag.farm.

Lekarna Pušnik