Med 2. in 15. oktobrom je po vsej Sloveniji potekala preventivna akcija za večjo varnost pešcev, v kateri so policisti ugotovili 2.066 kršitev. Od tega so izrekli 955 opozoril. V Zasavju so ugotovili 34 kršitev, kršiteljem so izrekli 11 opozoril ter jim izdali 23 plačilnih nalogov. 

Na področju Policijske postaje Zagorje so policisti zaznali 11 kršitev pešcev, izrekli sedem opozoril, izdali pa štiri plačilne naloge. Na področju Policijske postaje Trbovlje so zaznali le tri kršitve pešcev in vsem kršiteljem izdali plačilni nalog. Na področju Policijske postaje Hrastnik pa so v dveh tednih zaznali največ, kar 20 kršitev pešcev. Policisti so štiri kršitelje opozorili, ostalim pa izdali plačilni nalog.

Najpogostejše kršitve pešcev so bile nepravilno prečkanje vozišča izven zaznamovanega prehoda za pešce, prečkanje vozišča pri rdeči luči na semaforju, pa tudi to, da v temnem delu dneva niso uporabljali ustreznih svetlobnih teles, zaradi katerih bi bili vidnejši. Najpogostejše kršitve voznikov pri varnosti pešcev pa so izsiljevanje prednosti pešcem na zaznamovanem prehodu za pešce in vožnja prek zaznamovanega prehoda za pešce pri rdeči luči na semaforju.

Policisti pozivajo k večji previdnosti sploh v dneh, ko bo dan vse krajši, zmanjšano vidljivost pa občasno povzročata tudi megla in slabo vreme. Vse to namreč vpliva na varnost v prometu, še posebej najbolj ranljivih skupin udeležencev. 

ZT