četrtek, 13 junija, 2024

Iz te kategorije

Prevajalska rezidenca na Dolu

Prevajalska rezidenca na Dolu

Občina Hrastnik je ustanovila umetniško rezidenco in rezidenčni program za prevajalce, ki ga pripravlja v sodelovanju z Društvom slovenskih književnih prevajalcev (DSKP). Prvi uporabnik bo lahko rezidenco uporabil sredi septembra 2020, urejajo je v Kulturnem domu na Dolu pri Hrastniku.

V Hrastniku, oziroma na Dolu Občina ureja stanovanje, ki ga bo nudila za rezidenco prevajalcem, ki jih mika ustvarjanje v mirnem okolje. Vsak bo lahko bival na Dolu v urejenem stanovanju mesec ali poldrugi mesec.

Društvo slovenskih književnih prevajalcev je že objavilo razpis (rok za prijavo je 15. julij) za uporabo prevajalske rezidenca v Občini Hrastnik. V rezidenci bodo lahko v miru ustvarjali 4 do 6 tednov. V Kulturnem domu na Dolu pri Hrastniku občina ureja mansardno stanovanje v 3. nadstropju doma na Trgu borcev NOB.

DSKP bo v letu 2020 omogočil rezidenčno bivanje največ 3 prevajalcem oz. prevajalkam. Rezidenčni program DSKP je namenjen prevajalcem in prevajalkam leposlovnih, humanističnih in družboslovnih besedil, ki so objavili vsaj dva knjižna prevoda. Prednost pri izboru bodo imeli prevajalci in prevajalke, ki prevajajo iz slovenščine v tuje jezike in bodo s prijavljenim projektom prispevali k promociji in uveljavljanju slovenskega leposlovja in humanistike v tujini. Rezidenčno bivanje je namenjeno samostojnemu in individualnemu prevajalskemu delu. Gostujoči prevajalci in prevajalke bodo v času bivanja programsko vključeni v vsaj en kulturni dogodek v sodelovanju z DSKP. Prevajalec mora ob prijavi na kratko opisati projekt, ki ga izvajal v času rezidenčnega bivanja.

Občina Hrastnik bo izbranemu prevajalcu pokrila nastanitev in končno čiščenje stanovanja, vozovnico za lokalni promet, izkaznico za uporabo lokalne knjižnice in kulturnih ustanov, enkratno izplačilo avtorskega honorarja za sodelovanje na enem do dveh dogodkih organizatorjev v višini 200 evrov bruto in pavšalni dodatek k potnim stroškom v višini 200 evrov. Ostale stroške (zavarovanje, potni stroški, prehrana, žepnina itn.) pokrije rezident.

V predstavitvi rezidence so v objavi razpisa zapisali: »Lokacija stanovanja ni naključna, gre namreč za letos prenovljeno zgradbo Kulturnega doma Dol, ki je bil zgrajen leta 1850 in predstavlja kulturno stičišče kraja. Mansardno stanovanje je tako na novo adaptirano in modernega videza. Rezidenca meri 48,45 m2 in vključuje predprostor, kuhinjo, dnevno sobo, kopalnico, spalnico in manjšo shrambo. Stanovanje je v celoti opremljeno, za branje bodo na knjižni polici na voljo dela slovenskih avtoric in avtorjev. V neposredni bližini so pošta, trgovina, restavracija, kavarnica, avtobusna postaja in kulturna posebnost – bukvarnica Zmajeva luknja, ki jo vodijo člani Društva Rast in predstavlja prostor združevanja ljubiteljev pisane besede in kulture nasploh. Podate se lahko na sprehode po okolici (npr. na Sovretovo pot), spoznate domačine, hkrati pa je lokacija izjemno mirna in primerna za nemoteno in poglobljeno delo.«

Predstavili so tudi občino in njene značilnosti, še posebej kulturne. Seveda malo bolj podrobno tudi Šavno Peč, rojstni kraj klasičnega filologa, prevajalec in humanista Antona Sovreta, po katerem se imenuje slovenska stanovska nagrada za najboljše leposlovne prevode, ki jo podeljuje Društvo slovenskih književnih prevajalcev. Občina vsako leto organizira tudi tradicionalni Sovretov pohod.

Savus

Foto: arhiv Savus

Isti avtor