Že od leta 1977 18. maja obeležujemo mednarodni muzejski dan. Mednarodni muzejski svet je ta dan razglasil z namenom večje prepoznavnosti muzejev v družbi, pišejo na svoji spletni strani. Tema letošnjega mednarodnega muzejskega dne je Muzeji in spregledana preteklost: Nepovedano v muzejih.
Nekaj muzejev deluje tudi v Zasavju – med njimi sta Rudarski muzej Zagorje in Zasavski muzej Trbovlje. Oba muzejski prostor namenjata tudi aktivnosti, ki je bila nekdaj v Zasavju glavni vir zaslužka – rudarstvu. Danes bodo tako v Rudarskem muzeju Zagorje otroci ustvarjali na temo rudarstva, ob koncu bodo podelili tudi nagrade, je povedal strokovni sodelavec muzeja Simon Omahne.

Prvi obiskovalci so v Rudarski muzej Zagorje stopili 17. novembra 1995, ko so muzej odprli v spomin na 240 let rudarjenja v Zagorski dolini. Od tedaj se aktivno trudijo za ohranjanje rudarske dediščine. Isto počnejo tudi v Zasavskem muzeju Trbovlje, kjer je na ogled razstava Srečno … Črne doline, na Njivi pa si lahko obiskovalci ogledajo tudi dve rudarski stanovanji. V muzeju posebnih aktivnosti za današnji dan ne načrtujejo. “Običajno imajo muzeji na ta dan brezplačen vstop,” je povedala kustosinja Jana Mlakar Adamič, “pri nas je vstop brezplačen vse leto.”

V muzeju v Trbovljah so sicer na ogled tudi slikarske in kiparske razstave, podružnico pa imajo tudi v Hrastniku, natančneje v prostorih nekdanje nemške šole. Tam je ohranjena učilnica, kakršne so bile nekoč. Na podstrešju muzeja je oostavljena unikatna razstava Lutke in lutkarji, obiskovalci pa si lahko v Hrastniku ogledajo tudi razstavo o zgodovini mesta.

Od leta 2014 na podstrešju gasilskega doma v Kandršah deluje tudi Zasavski gasilski muzej, kjer so na ogled številni rekviziti, ki so jih gasilci nekdaj uporabljali. Pobudo za ustanovitev muzeja sta dala brata Franc in Stane Ocepek, tudi najstarejša člana PGD Kandrše, ki ga je leta 1932 pomagal ustanoviti njun oče.

Junija se v Zasavju obeta otvoritev še enega muzeja – 4. dritla, virtualnega muzeja rudarstva v Trbovljah v spodnjih prostorih Delavskega doma Trbovlje.

Martina Drobne