sobota, 20 julija, 2024

Iz te kategorije

Prepletali ustvarjalne sile

54. slikarska kolonija Izlake – Zagorje se počasi zaključuje. Slikarji iz različnih držav so v Zagorje prispeli 10. julija. Na svoj predzadnji oziroma zadnji dan v tem mestu so umetniki pripravili priložnostno razstavo nastalih likovnih del v Stekleni dvorani Delavskega doma Zagorje ob Savi.
Tokrat so med udeleženci kolonije prevladovali Slovenci. Nika Zupančič in Breda Šturm sta prišli iz Ljubljane, od tam je tudi Mirsad Begić, stvaritelj kipa Janeza Drnovška, ki stoji v zagorskem parku, poimenovanem po nekdanjem predsedniku Republike Slovenije. Barbara Demšar in Tit Nešović sta Škofjeločana, Brina Torkar je prišla iz Kranja, Simon Kajtna pa iz Šentjerneja. Udeleženka kolonije je bila tudi članica Foto društva Goga, fotografinja Joža Flisek. Od tujcev so na koloniji sodelovali Rus Nikolai Mashukov, Mehičanka Luise Polanko Arana ter Qian Zhiyang in Kang Yudi s Kitajske.

Umetniki so nad Zagorjem večinoma navdušeni. »Ljudje so zelo prijazni in obzirni,« je povedala Mehičanka Luise Polanko Arana, ki ji je bilo na začetku sicer nekoliko težko, saj ni poznala slovenskega jezika, prav tako pa ni vedela, kam točno odhaja. A se je »poco a poco« oziroma postopoma, kot je povedala, navadila. Zupančičevo je vrnitev v njen rodni kraj navdušila. »Ta izkušnja je zame mitična, lahko rečem celo mistična. Premočni občutki so, da bi jih lahko dala v eno sliko. Verjamem, da bo izkušnja določala mojo nadaljnjo slikarsko pot.« Bredi Šturm je pri ustvarjanju pomagalo druženje z drugimi slikarji in slikarkami. »V ateljeju si sam,« je povedala, »trenutki, ko nas je več na kupu in ko se ustvarjalne sile prepletajo, so dragoceni.«

Dobršen del udeležencev letošnje slikarske kolonije na Zagorje oziroma vsaj na Slovenijo vežejo različne vezi. Nika Zupančič, na primer, je po mami Zagorjanka, tu je bila rojena. Rojeni Zasavc je tudi Simon Kajtna, ki je v otroštvu živel v Hrastniku. Luise Polanko Arana pa na Slovenijo veže ljubezen – od tu namreč prihaja njen partner Stojan Višnar, ki slikarko spremlja v Zagorju in ji prevaja.

Dela so po končani razstavi umetniki oddali Milanu Razboršku za redno slikarsko razstavo, ki bo decembra v Zagorju. Po razstavi udeleženci kolonije odhajajo na ogled gradu Gamberk, nato pa v Zaloko na piknik. Danes oziroma jutri bodo odrinili proti domu.

Martina Drobne

Isti avtor