Vsak človek je kdaj močno utrujen in mu primanjkuje energije, zato vam danes ponujamo nekaj nasvetov Lekarne Pušnik iz Trbovelj.

Kot prvi ukrep k ohranjanju energije se priporoča dovolj spanca, zdrava in uravnotežena prehrana ter redna telesna vadba. Kljub temu bi vsakemu izmed nas včasih prav prišla »injekcija« energije. Če ste pogosto utrujeni, se je potrebno posvetovati z zdravnikom o možnih vzrokih.

Nekatera prehranska dopolnila lahko pomagajo pri povečanju nivoja energije in zmanjšanju utrujenosti:

  • Koencim Q10 – ima vlogo pri produkciji energije v celicah, posledično lahko zmanjša utrujenost.
  • Ašvaganda – lahko zmanjša utrujenost pri anksioznih odraslih.
  • Ginseng je popularna sestavina prehranskih dopolnil, ki naj bi povečali energijo in vitalnost.
  • Karnitin
  • B-vitamini – če ne zaužijete dovolj živil z njimi, lahko prehranska dopolnila z B-kompleksom pomagajo pri utrujenosti. Potrebno se je zavedati, da energijske pijače pogosto vsebujejo velike količine vitaminov B skupine, poleg tega vsebujejo velike količine kofeina ali sestavin, ki vsebujejo kofein (guarana, …). Kofein sicer ne pomaga pri povečanju energije, pač pa deluje stimulativno in lahko zmanjša utrujenost. Vendar: uživanje energijskih pijač lahko poveča krvni tlak, lahko pride tudi do kapi in poškodb jeter.
  • Magnezij – zgodnji znak pomanjkanja magnezija je utrujenost. To lahko popravi uživanje hrane ali prehranskih dopolnil z magnezijem.
  • Energijske oz. hranljive ploščice so lahko dober vir energije (kalorij) – predvsem, če ste v naglici in nimate časa za obrok – z njimi vnašate vitamine in minerale. Kljub vsemu je potrebna previdnost, ker pogosto vsebujejo velike količine sladkorja. V nekaterih je tudi kofein.

Tudi pomanjkanje železa lahko povzroči utrujenost. V nekaterih študijah je dodajanje prehranskih dopolnil z železom pomagalo ženskam, ki niso bile anemične, pač pa so imele nivo feritina pod normalnim nivojem.

Če je utrujenost povezana z nespečnostjo, lahko pomagajo prehranska dopolnila z baldrijanom, melatoninom.

Prehranska dopolnila s šentjanževko pa povzročajo utrujenost.

Vabljeni v našo lekarno na svetovanje o prehranskih dopolnilih.

Tjaša Flere Pušnik, mag. farm., spec.