Katera prehranska dopolnila lahko jemljemo sočasno z zdravili za ščitnico (levotiroksinom)

Ščitnica je majhna žleza, ki se nahaja na območju vratu. Ima obliko metuljčka. Gre za eno najpomembnejših žlez z notranjim izločanjem oz. endokrinih žlez. Njena naloga je izločanje dveh hormonov tiroksina (T4) in trijodtironina (T3). Ščitnica uravnava metabolizem in vpliva na srce, možgane, kožo, kosti in mišice.

Nepravilno delovanje ščitnice je lahko posledica genetskih dejavnikov, avtoimunskih bolezni, nosečnosti, stresa, … Težave z delovanjem ščitnice najpogosteje prizadenejo ženske med dvajsetim in petdesetim letom. Nepravilno delovanje se lahko kaže kot izčrpanost, depresija, živčnost in tesnoba, sprememba apetita ali okusa, pozabljivost, izguba želje po spolnosti, razbijanje srca, suha koža, boleče okončine in mišice, …

Zdravilo, ki lahko pomaga pri uravnavanju delovanja ščitnice je levotiroksin. Levotiroksin se jemlje na tešče po navodilu zdravnika. Ponavadi se ga vzame zjutraj, po nekaterih študijah pa je enako učinkovit, če se ga vzame zvečer vsaj 3 ure po zadnjem obroku oz. hrani. Na njegovo učinkovitost in absorpcijo pa lahko vplivajo nekatera prehranska dopolnila.

Vpliv prehranskih dopolnil na absorpcijo

Absorpcijo levotrioksina lahko zmanjšajo prehranska dopolnila s kalcijem in železom, antacidi, ki vsebujejo magnezijev in aluminijev hidroksid, kromov pikolinat.  Za ta prehranska dopolnila se svetuje, da se jemljejo vsaj 4 ure po levotiroksinu.

Prehranska dopolnila, ki vplivajo na nivo ščitničnih hormonov

– Alfa – lipoična kislina lahko zniža nivo T3.

– L-karnitin in acetil – L- karnitin lahko prepreči delovanje tiroidnih hormonov.

– Glede na nekatere študije lahko prehranska dopolnila s kelpom dvignejo nivo TSH (ščitnico stimulirajoči hormon – tirotropin).

– Prehranska dopolnila, ki vsebujejo jod lahko negativno vplivajo na delovanje ščitnice.

– Ašvaganda in resveratrol lahko dvigneta nivo ščitničnih hormonov.

Vpliv na hormonske teste

Biotin lahko vpliva na rezultate laboratorijskih testov ščitničnih hormonov. Zato je potrebno opozoriti, da uživate prehranska dopolnila z biotinom (b- kompleks, prehranska dopolnila za lase, nohte, …).

Vpliv prehrane na absorpcijo

Sojina moka, oreščki, prehranske vlaknine lahko zmanjšajo absorpcijo levotrioksina iz gastrointestinalnega trakta.

Sok grenivke lahko upočasni absorpcijo in zmanjša biološko razpoložljivost levotiroksina.

Po nekaterih študijah lahko kava, mleko in zeleni čaj prav tako zmanjšajo absorpcijo levotiroksina, zato se svetuje, da se zaužijejo eno uro po levotiroksinu.

Za več nasvetov smo vam na voljo v naši lekarni.

Tjaša Flere Pušnik, mag. farm., spec.

Lekarna Pušnik Trbovlje


 

Prejšnji članekTri gitare še vedno popularne
Naslednji članekSATORI – glasba za sladokusce