Prehrana kužkov
Uravnotežena prehrana je zelo pomembna za rast in razvoj vašega kosmatinca. Če ima vaš kuža posebne potrebe, bolezni ali hranjenje po navodilih vašega veterinarja, mora vaš kuža dobiti vse potrebne hranilne snovi oziroma mora jesti specialno hrano, ki je posebej pripravljena za njegove potrebe.

Vendar imajo psi različnih starosti različne potrebe po hrani in hranilnih snoveh. Te so tiste, ki jih vsi potrebujemo kot vir energije in za optimalno rast in razvoj. Obsegajo šest skupin; to so voda, beljakovine, maščobe, ogljikovi hidrati, vitamini in minerali.

Torej »koliko« moram dati mojemu štirinožcu hrane? Poskusil bom razčleniti vsaj osnovne potrebe po vsebnosti hranilnih snovi, potrebnih za pravilen in zdrav razvoj vašega štirinožnega prijatelja skozi različna starostna obdobja. Ali je to doma pripravljena hrana ali kupljena surova  ali komercialno pripravljena hrana je odvisno vas samih.

Hranjenje mladičkov

Če je vaša psička skotila mladičke in boste soodgovorni za skrb mladičkov v prvih dveh mesecih starosti, boste morali poskrbeti, da jih boste pravilno privadili oziroma odstavili z materinega mleka in prešli na hrano za mladičke. Prehod mladičkov na trdno hrano se imenuje odstavljanje in se praviloma začne med tretjim in četrtim tednom starosti. V obdobju sedmega do osmega tedna starosti naj bi bili mladički že odstavljeni in naj ne bi več potrebovali materinega mleka.

Mladički v prvih štirih tednih dobijo vse potrebne hranilne snovi za rast in razvoj z materinim mlekom, zatorej jih do tedaj ni potrebno dohranjevati. Razen v primeru, da psička nima dovolj mleka ali pa so mladički najdeni kot sirote, jih je potrebno dohranjevati z umetnim mlekom že prej. V teh primerih se obvezno posvetujte z veterinarjem, da vam svetuje glede hranjenja.

Najbolje je začeti odstavljati mladičke med tretjim in četrtim tednom starosti. Počasi naj se odstavljanje stopnjuje do odhoda iz vašega doma. Postopno odstavljanje pomaga tudi psički, da počasi izgubi mleko oziroma da se počasi njeno nastajanje mleka ustavi, da se ne razvije vnetje mlečne žleze (mastitis). V tem času se tudi mladički učijo prvih pomembnih pravil o obnašanju, se rangirajo. V tem času jim večkrat ponudite hrano v posodi. Tekom odraščanja jim povečujte količino ponujene hrane in daljšajte ločitev psičkov od mame. Mladički postopoma postajajo vse bolj samostojni, ne iščejo več toliko mamo in se igrajo med sabo.

V času odstavljanja je priporočljivo hraniti mladičke s kakovostno hrano, ki jo bodo potrebovali med celotno dobo odraščanja. Bodite pozorni, da navlažite hrano s toplo vodo, da se naredi »okusna juha«, ki bo mladičkom prijetna in jo bodo raje jedli. Mladički se pogosto igrajo s hrano, ki jim jo prvič ponudimo, vendar se hitro naučijo kaj morajo narediti z njo. Začnite z manjšimi obroki večkrat dnevno in postopoma povečujte količino hrane. Pri sedmih do osmih tednih starosti morajo mladički jesti hrano že brez problema.

Mladički potrebujejo dvakrat več energije kot odrasli psi in odvisno od pasme mora hrana vsebovati 25–30 % beljakovin. Zapomnite si, da je velikost odraslega psa determinirana genetsko in ne kako hitro pes zraste. Ne hranite prekomerno, da bi psiček hitreje zrastel. Če pojedo preveč hrane, prehitro zrastejo, se poredijo in posledično se razvijejo zdravstvene težave. Majhne pasme dosežejo odraslo težo med 9. in 12. mesecem starosti. Mladičkom manjših pasem lahko pustite hrano, da jo imajo vedno na razpolago. Medtem ko se v tem obdobju starosti  pri srednjih, večjih in velikih pasmah lahko razvijejo težave s kostmi in sklepi, če preveč jedo, zato je boljše kontrolirano hranjenje.

Hranjenje odraslega psa

Odrasli psi ne potrebujejo več toliko hranilnih snovi kot  mladički, saj so že zrastli do svoje odrasle velikosti. Potrebujejo le za vzdrževanje telesne kondicije, zdravja… Količina hrane je odvisna od aktivnosti psa. Aktivnost psa je različna od psa do psa in je pomembna pri količini hrane, ki jo ponudimo psu za jesti.

Koliko hraniti vašega psa, je odvisno od pasme, koliko je vaš pes aktiven, od zunanjih dejavnikov, ali je vaš pes imel operacijo oziroma je bolan. Na podlagi vseh dejavnikov je potrebno preračunati koliko hraniti vašega psa, da ne hranite preveč. Bolj aktivne pse in pse, ki so zunaj, je potrebno hraniti več, saj potrebujejo več energije za vzdrževanje telesnih funkcij.

Poleg hrane, ki jo dajemo psu za obroke, lastniki dajemo tudi priboljške. Vse to je potrebno všteti v skupno količino dnevno zaužite hrane. Priboljški ne smejo predstavljati več kot 5% dnevnih potreb po hrani.

Priporočljivo je hraniti psa 2 krat dnevno. Preprosto razdelite dnevni obrok na 2 dela in ju ponudite psu ob določeni uri, ki naj postane stalnica. Med obroki naj bo 8 do 12 ur razlike. Ne menjujte hrano kot po tekočem traku. Menjava hrane lahko privede do bolezni kože ali pa se razvijejo črevesne težave.

Hranjenje starejših psov

Psi začnejo kazati znake starosti od 7 do 12 leta starosti. Spremembe so v metabolizmu, v imunskem sistemu, saj so bolj dovzetni za bolezni in tudi spremembe v sami telesni zgradbi. Na nekatere spremembe ne moremo vplivati, medtem ko lahko druge uravnavamo s pomočjo hrane. Pri hranjenju starejšega psa je glavna naloga, da poskrbimo za idealno težo, zdravje, upočasnimo nastajanje kroničnih bolezni, ki so žal pri starejših psih že lahko prisotne.

Ko se vaš kuža stara, se lahko pojavijo zdravstvene težave, kot so spremembe na koži in dlaki, pogostejše črevesne težave, artritis, debelost, zobne težave in večja dovzetnost za bolezni. Majhni psi živijo dlje kot večji, pri njih ne pričakujemo spremembe tako hitro kot pri večjih pasmah. Kdaj pričeti hraniti psa s hrano za starejše pse, je odvisno od pasme psa. Priporočljivo se je držati naslednjih navodil:

Majhne pasme s telesno težo do 10 kg:  7 let starosti

Srednje velike pasme s telesno težo 10 – 25 kg: 7 let starosti

Večje pasme s telesno težo 26 – 45 kg: 6 let starosti

Velike pasme s telesno težo nad 45 kg: 5 let starosti

Izogibajte se dietnim prehranam z nizko vsebnostjo beljakovin. Potreba po beljakovinah se s starostjo ne zmanjšujejo. Pomembno je hraniti pse z lahko prebavljivimi beljakovinami, da ohranjamo mišično maso. Starejši psi se postopoma redijo, čeprav jedo manj kalorično hrano. Kakor koli, pomembno je hraniti z nizko kalorično hrano, da se izognemo debelosti, vendar z normalno vsebnostjo beljakovin, da ohranimo mišično maso.

Pri starejših psih so priporočljivi redni kontrolni pregledi pri veterinarju, ki so poleg pravilne prehrane pomembni pri zagotavljanju zdravja vašega starejšega psa. Poleg tega se izogibajte tudi preveč stresnim situacijam v dnevni rutini. Če že uvajate spremembe pri starejšem psu (kot so menjava hrane, nov živalski družinski član…),  počnite to postopoma.

Hranjenje debelejših psov

Ena najpogostejših težav, na katere moramo kot lastniki psov biti pozorni, je prekomerno hranjenje. Obsipavanje naših ljubljenčkov s hrano ne pomeni izražanje ljubezni ampak samo povzroči prekomerno težo in posledično težave z zdravjem. Podarite vašemu ljubljenčku raje čas za igro in sprehod kot pa hrano.

Debelost je velika težava pri naših ljubljenčkih. Posledično se zaradi tega pojavljajo tudi zdravstvene težave. Od bolezni jeter, diabetesa, do težav s sklepi in kostmi. Debelost se pojavi, ko vnos energije presega potrebe po njej. To lahko popravimo na različne načine.

Popravite njegovo prehrano, saj predebeli psi pojedo več kot potrebujejo. Pogovorite se z veterinarjem glede pravilne prehrane za vašega psa.

Pojdite večkrat na sprehod. Z gibanjem bo vaš pes porabil dodatno energijo in bo posledično lažje shujšal in tudi vzdrževal pravilno telesno težo. Z rednim gibanjem bo vaš pes bolj aktiven, porabil bo več energije. Redno gibanje zmanjša apetit, ohranja mišično maso in spodbuja pravilen metabolizem vašega psa.

Potrebno je tudi spremeniti svoje obnašanje glede hranjenja psa. Ne hranite ga z ostanki kosila, oziroma ne dajajte mu hrane z mize. V času kosila ga raje zaprite v drug prostor, dajajte mu manj priboljškov, hranite ga večkrat po malo čez dan in najpomembnejše – zamenjajte podkupovanje s hrano za igro in ljubkovanje.

Z upoštevanjem vsaj nekaj teh nasvetov bo vaš kosmati prijatelj imel bolj zdravo življenje, polno igre in zadovoljstva.

Miran Knez, dr. vet. med.

Ambulanta za male živali, Miran Knez, s.p.

www.ambulanta-knez.si

 

Prejšnji članekŠajspoh Rangers prvaki
Naslednji članekKauzer srebrn, Zasavje je »zakon«