Gre za operacijo, ki so jo naslovili Novo rojstvo, izvajajo pa jo v sodelovanju z Varstveno delovnim centrom Zagorje in podjetjem Tridea. »S projektom bomo na inovativen način osveščali javnost oziroma najmlajše in najbolj ranljive ciljne skupine glede ravnanja z odpadki, predvsem recikliranja,« je povedala predsednica društva Tandem Jelena Jerin.

V ta namen bodo do konca marca prihodnje leto pripravili okroglo mizo o pomenu recikliranja odpadkov za vse generacije, izdali pobarvanko z zgodbico Minka Pločevinka, v sodelovanju z VDC Zagorje pa jo uprizorili kot muzikal in se z njo predstavili zasavskih vrtcem, osnovnim šolam in domovom za starejše.

Zgodbico Minka Pločevinka je napisal Uroš Drnovšek, učitelj in vodja podružnične šole Toneta Okrogarja v Kisovcu, v enostavne pesmice ter scenarij za muzikal jo je prelila Mateja Virant Košak, pesmice pa je uglasbil Gregor Troha. V muzikalu bodo nastopili uporabniki VDC skupaj z zaposlenimi. V celotnem projektu bo sodelovalo od 20 do 25 uporabnikov, ki so soustvarjali tudi zloženko o pomenu recikliranja odpadkov. Gre za enostavne vsebine, razumljive otrokom in osebam s posebnimi potrebami.

Od septembra bodo pred stavbo VDC postavili tudi kontejner, v katerem nameravajo do konca marca 2019 zbrati 800 kilogramov zavrženih pločevink in plastenk.

Kot je povedala dr. Špela Režun, direktorica VDC Zagorje, se pri njih vedno zavzemajo za nove vsebine, ki jih lahko izvajajo njihovi aktivni uporabniki. Blizu jim je tudi vsebina projekta Novo rojstvo, saj tudi sami izvajajo program recikliranja, v okviru katerega iz uporabljenih materialov izdelujejo uporabne izdelke. 

V okviru projekta, vrednega dobrih 80.000 evrov, so zaposlili tudi strokovno sodelavko operacije, udeležene uporabnike VDC pa bodo za njihov prispevek tudi nagradili. Fond za nagrade znaša 6000 evrov. 85 odstotkov projekta sofinancira Evropski kmetijski sklad za razvoj podeželja.

Tatjana Polanc Kolander