ponedeljek, 24 junija, 2024

Iz te kategorije

Predsednik KS Šengotard ostaja

Konec preteklega leta smo občanke in občani Zasavja izvolili tudi nova vodstva krajevnih skupnosti. Na Savusu januarja in del februarja objavljamo sestavo vseh svetov KS v treh zasavskih občinah. Zraven pa dodajamo še nekaj zanimivosti o posamezni KS, ki smo jih izbrskali in pred časom objavili v našem tiskanem časopisu. Danes je na vrsti KS Šentgotard v zagorski občini.

Krajevno skupnost Šentgotard bo v mandatu 2022 do 2026 vodil predsednik Martin Gaberšek, člani sveta KS pa so še Simon Gaberšek, Cirila Štrajhar, Jožica Sopotnik, Zvonimir Matek, Nataša Kos, Franc Bokal.

KS Šentgotard je ena od trinajstih krajevnih skupnosti v Občini Zagorje ob Savi. Meji na zagorske KS Čemšenik, Izlake, Mlinše-Kolovrat ter na občine Lukovica, Vransko in Kamnik. Bližina drugih občin, skupne aktivnosti in pokopališče, ki si ga delijo, po besedah predsednika sveta KS Martina Gaberška botrujejo dejstvu, da je KS Šentgotard bolj povezana s sosednjimi občinami kot z drugimi krajevnimi skupnostmi v Občini Zagorje.

Zgodovina območja, kjer danes stoji KS Šentgotard, je pestra. Po tem ozemlju naj bi že v času Rimljanov potekala cesta, a te teorije zgodovinarji še niso uspeli dokazati. Že v 14. stoletju je na ozemlju stala cerkev, posvečena svetemu Gotardu, po katerem krajevna skupnost nosi ime. Tu so se že več stoletij nazaj trgovci, obrtniki in drugi srečevali na tradicionalnih Gotardovih sejmih, za katere jim je pravico podelil sam avstrijski cesar. Sejme so prirejali po štirikrat letno, nato pa je ta običaj sčasoma zamrl. Ponovno so ga oživili po osamosvojitvi Slovenije, zdaj Gotardove sejme prirejajo vsako prvo nedeljo v maju. Hkrati s sejmom pa vsako leto poteka tudi tradicionalno romanje gasilskih društev iz okoliških krajev (tako iz občine Zagorje kot iz sosednjih občin Lukovica, Vransko in Kamnik) k svetemu Florijanu, zavetniku gasilcev. Podoba tega svetnika je v stranskem oltarju šentgotardske cerkve.

Sveti Gotard (oziroma Godehard ali Gotthard) je živel med letoma 960 in 1038. Rodil se je v Niederalteichu na Bavarskem. Kot zelo nadarjenega dečka ga je k sebi vzel salzburški nadškof, ki mu je omogočil študij. Pri 30 letih je vstopil v samostan v Niederalteichu in po opatovi smrti prevzel njegovo vodenje. Reformiral je več samostanov. Kot škof se je zavzemal za ljudi in jim bil vedno na voljo. V hildesheimski škofiji je sezidal najmanj trideset cerkva, zato so ga zgodovinarji poimenovali največji bavarski stavbenik zgodnjega srednjega veka. Nekaj manj kot 100 let po smrti je bil razglašen za svetnika (vir: revija Ognjišče). KS Šentgotard se ponaša s tem, da je to edini kraj v Sloveniji, ki nosi to ime.

Poleg Gotardovih sejmov se krajani KS Šentgotard udeležujejo tudi čistilnih akcij in prireditev ob materinskem dnevu, v decembru za najmlajše pripravljajo miklavževanje, okrog praznika dela pa že tradicionalno vsako leto postavijo mlaj in organizirajo manjše kresovanje. Večino prireditev soorganizira Turistično društvo Šentgotard. Izpostava Rdečega križa pripravlja srečanja starejših.

Krajani KS Šentgotard so ponosni tudi na dejstvo, da je njihova KS edina v Zasavju, skozi katero teče košček avtoceste. Vendar to s seboj prinaša tudi nevšečnosti, saj vozniki odmetavajo veliko smeti, na primer embalažo iz McDonaldsa, predvsem v gozd pod avtobusno postajo v Hrastniku pri Trojanah. Krajani to vsako leto očistijo, lastniki zemljišč ob cesti pa še večkrat med letom.

Več o delovanju KS Šentgotard lahko najdete na spletni strani krajevne skupnosti.

MD in MD

Foto: arhiv Savus


 

Isti avtor