Društvo upokojencev Zagorje ob Savi je bilo ustanovljeno 27. julija 1947. leta. V svojem jubilejnem letu šteje čez 3.700 članov in je dejavno na športnem, rekreativnem, družbenem in tudi humanitarnem področju. V okviru društva so aktivni pohodniki, šahisti, ribiči, strelci, ki so tudi zelo uspešni in motivirani. Društvo že trinajsto leto vodi Anton Benko, ki je to funkcijo nasledil od Alojza Bizjaka.

V društvu že štirinajsto leto izvajajo projekt Starejši za starejše. V tem obdobju so vključeni prostovoljci opravili okrog 40.000 prostovoljnih ur. Kot je povedal Anton Benko, je ponosen na številne dejavnosti društva in članov, med njimi na prostovoljce, ki se razdajajo za starejše. Običajno obiskujejo na domu ljudi, starejše od 69 let. Če ti želijo, se z njimi tudi pogovorijo o njihovem vsakdanu in s kratko anketo preverijo, s kakšnimi težavami ali stiskami se soočajo. Na podlagi teh obiskov in odgovorov ima društvo zelo jasno sliko o tem, kako živijo starejši na območju občine Zagorje. Če ocenijo, da kdo potrebuje pomoč, se povežejo z inštitucijami, kot so Center za socialno delo Zagorje, občinsko organizacijo Rdečega križa in Karitasom. »Nemalokrat se zgodi, da kdo od starejših ne more osebno prevzeti paketa pomoči, bodisi zaradi prevoza ali osebnih razlogov, pa to storijo namesto njega prostovoljci in mu ga prinesejo,« je povedal Benko.

Poleg prostovoljcev, ki pomagajo starejšim, deluje v društvu tudi skupina prostovoljcev, ki v začetku šolskega leta na več odsekih šolske poti policistom pomaga skrbeti za varnost šolarjev. »Tudi nanje smo v društvu zelo ponosni,« je rekel Benko in dodal, da je društvo za svoje delo na področju krepitve varnosti leta 2012 prejelo bronasto priznanje Ministrstva RS za notranje zadeve. Leto pozneje jim je bronasto priznanje kot uspešni nevladni organizaciji podelila tudi organizacija Mrest.

Društvo upokojencev Zagorje pa se lahko pohvali tudi s statusom društva, ki deluje v javnem interesu na področju socialnega varstva. Med vsemi 510 društvi upokojencev v Sloveniji ima ta status le še Društvo upokojencev Pivka. V Zagorju so ta status, katerega pogoje opredeljuje zakon, prejeli leta 2015.

Še veliko stvari je, ki jih društvo ponuja svojim članom. Med njimi v sodelovanju z Občino Zagorje zelo ugodne avtobusne vozovnice, ima pa tudi posmrtninski sklad, v katerega lahko vplačujejo člani in tudi ostali občani. Tovrstni skladi so naslednica bratovske skladnice, ki so jih obdržali le v zasavskih društvih upokojencev in Radečah.

»Če si v teh vodah, moraš delati z neko ljubeznijo, obenem pa tudi odgovornostjo,« je ob jubileju povedal predsednik Anton Benko in dodal, da se človek počasi tudi utrudi in bi rad predal vodenje nasledniku. Na vprašanje, kaj je še tisto, kar bi želel izpostaviti, pa je dejal: »Vsega, na kar sem v društvu ponosen, kaj počnemo in kaj je včasih tudi neprijetnega, bi ne mogel strniti v nekaj stavkih, temveč bi bilo vsega za eno debelo knjigo. Bi se pa želel zahvaliti vsem članom za njihovo delo in prispevek, vsem podpornikom in Občini Zagorje, ki nam vedno stoji ob strani.«

Društvo upokojencev Zagorje je ob jubileju izdalo brošuro, nocoj pa pripravlja tudi slavnostno akademijo v Delavskem domu Zagorje. Slavnostni govornik bo predsednik Zveze društev upokojencev Slovenije Janez Sušnik.

Tatjana Polanc Kolander