KS Mlinše-Kolovrat je v nedeljo, 21. maja, praznovala svoj krajevni praznik. Tokrat v Kolovratu. Ob tej priložnosti so obeležili 160 let šolstva v Kolovratu. Do leta 1887 so v kolovraški šoli poučevali le duhovniki, med njimi Janez Cigler, kaplan in pisatelj slovenske povesti Sreča v nesreči. V Borjah pri Mlinšah se je rodil tudi nabožni pisec in vsestranski Slomškov dobrotnik in učitelj Jakob Prašnikar. Leta 1887 je prišel na šolo redni učitelj Fran Rojina, znameniti čebelar, sadjar, lovec in vrtnar. Leta 1899 je bila šola v Kolovratu še enorazredna ljudska šola, ki je sodila pod okrajni šolski svet v Litiji. O tem govori razpis za učitelja, ki je bil objavljen v časopisu Učiteljski tovariš. Razpisov, s katerimi so iskali učitelja v Kolovratu, ni bilo malo, zato jih je tam veliko poučevalo. Med njimi je bil zelo uspešen Lojze Markič.V začetku okupacije je bilo šolsko poslopje v Kolovratu zelo poškodovano. Vanj so se naselili Nemci. Partizani so to zgradbo v letu 1944 požgali, po vojni je v obnovljeni šoli poučeval Franc Joger, ki ja nato odšel službovat v Krško. Nadomestila ga je Jelena Grobljar, kasneje se je poročila z domačinom Rožančevim Andrejem. Živela je z učenci, za učence in za kraj. Učenci so obiskovali pevske revije v Zagorju, plesali in se učili … Mnogi imajo na to obdobje lepe spomine in pojejo še danes. Za nekaj časa je Grobljarjevo nadomestil Jože Zajc. Ljudje so povedali, da je bila med njimi tudi učiteljica Zinka.
Na tej šoli so poučevali še učitelji Davorin Lojze Videnič Sušnik, Jože Zajc, najdlje Jelena Zupančič (Grobljar), kasneje, Vida Juvan, Pavli Kordiš in Milena Kociper. V tem času je v  okviru šole potekal tudi program male šole. Šola je učencem za vedno zaprla vrata leta 1984 … Učenci so tako nadaljevali s šolanjem v OŠ Ivana Kavčiča na Izlakah.

Na prireditvi so nastopili Cerkveni pevski zbor Sv. Lovrenca iz Kolovrata ter otroci iz Kolovrata ter okolice. Za likovno razstavo so poskrbeli učenci Podružnične šole Mlinše. S fotografijami je bilo prikazano tudi šolstvo v Kolovratu.

Na prireditvi so krajanom ter ostalim gostom spregovorili predsednica KS Mlinše-Kolovrat Marija Ribič, poslanec v državnem zboru Marjan Dolinšek, direktor občinske uprave Rudi Medved ter predsednik PGD Kolovrat Alojzij Podmiljšak.

Po končani prireditvi je potekalo družabno srečanje, saj je bilo poskrbljeno za hrano in pijačo. V prihodnjem letu bo svet KS Mlinše-Kolovrat v spomin na  160 let od  izgradnje prve šole v Kolovratu postavil obeležje.

MR

Prejšnji članekRockerski zaključek šole
Naslednji članekZlata in srebrna za GESŠ