Novo leto je običajno praznični dan, ki obeležuje začetek novega koledarskega leta. V gregorijanskem koledarju, ki velja v večini sveta, je to 1. januar. V rimskih časih je bil začetek leta 1. marca.

O prazniku

V julijanskem koledarju, ki ga uporablja pravoslavna cerkev, je novo leto 14. januarja. Muslimansko novo leto se začne ob Sončnem zahodu 30. januarja. Judovsko novo leto pa se začne ob sončevem zahodu 22. septembra.

V Sloveniji je novo leto državni praznik. Do leta 2012 je bil praznični dan tudi 2. januar, ko je bil zaradi varčevalnih ukrepov ukinjen. Ponovno je postal dela prost dan leta 2017.

Prvi dan novega leta običajno preživimo v družinskem krogu, na obiskih sorodnikov in prijateljev, bolj »na izi«. Nekateri pa tudi ne. Tisti aktivni gredo v naravo, na kakšen planinski pohod, sprehod ob obali. Drugi spet si privoščijo na novoletne dni krajše počitnice. V toplicah, na smučanju, premožnejši v toplejših krajih.

Včeraj sem slučajno slišal pogovor v trgovini med prodajalkama. Na vprašanje, kje bo zvečer dočakala novo leto, je bil odgovor: »Ehhh, tako sem utrujena, da mi je čisto vseeno. Pa še mož jutri dela, tako da tile prazniki niti niso prazniki.« Ne pozabimo, da nekateri krepko delajo tudi na pred in praznične dni, da lahko večina v miru in spodobno praznuje.

Naj bo vsem 2020 uspešno in lepo leto. Brez velikih besed. Enostavno takšno, kot si ga vsak želi. Bo čisto dovolj.

MP

Foto: arhiv Savus