Skoraj vsi obiskovalci so se želeli slikati na polju, kjer je bila postavljena tudi bela baročna mizica z dvema stoloma. Vijolični klobuk, vijolične majice, škornji, … z obvezno vijolično košaro nabrane sivke. Prizori so bili podobni umetninam naših impresionističnih slikarjev ali pa filmom z romantičnim prizori bogatih severnjakov na počitnicah v Toscani. Kljub vročini in soparnemu ozračju se je dalo dihati, saj na prevalu Marno vedno malo pihlja. Med dišeče vrste sivke se je postavila tudi simpatična družina iz severnega dela Rusije, ki prihaja večkrat na leto v svoje stanovanje v Litiji. »Pa imamo mednarodno udeležbo,« je bilo slišati .
 Živahno je bilo tudi v delavnici venčkov, kjer je simpatična Tina potrpežljivo razlagala in kazala, kako se tej reči streže. In največkrat tudi sama narezala oziroma nabrala polno košaro  sivke, da je šlo hitreje naprej. Med delom so ugotovili, da je bolje uporabljati srobot kot pa kupljene obroče kot osnovo za izdelek.

 »Zelo me veseli, da so se našim vabilom na sivkine dneve odzvale tudi nekatere skupine,« je dejala Damjana Napret, šefica vsega dogajanja. »Jerica Laznik je pripeljala že prvi dan skupino Jeric, ker so želele, da bi bilo njihovo prvo srečanje ob dišeči sivki. Tudi skupina lastnikov starodobnih vozil se je dobro počutila ob lojtrskem vozu poleg nasada sivke … Konjeniki so nas obiskali na poti v Gore kar dvakrat, nastopila je lokalna pevska skupina. Vsak dan so se izkazali tudi kulinarični mojstri, prav tako člani Foto sekcije z Dola. Gotovo bo nastala prelepa razstava, saj je tudi okolje zelo slikovito …«

Na osmih stojnicah so vse dni razstavljali lokalni ponudniki zelišč in sivkinih izdelkov, tako da so lahko obiskovalci kupovali in poskušali pecivo, sirup, čaje, tinkture  in druge izdelke. »Seveda nismo pričakovali velikega prometa, vendar smo veseli že druženja in promocije,« je dejala ena izmed ponudnikov ob stojnici.

Fanči Moljk