Občina Hrastnik na današnji dan, 3. julija, praznuje svoj praznik. Na ta dan se spominjajo velike gladovne stavke zasavskih rudarjev leta 1934, katerim so se pridružili še steklarji in kemičarji. Ne praznuje pa le Občina Hrastnik, ampak je to tudi praznik vseh slovenskih rudarjev.

Zagorski, trboveljski in hrastniški rudarji so zaradi nezadovoljstva s slabimi življenjskimi razmerami 3. julija leta 1934 začeli z veliko gladovno stavko rudarjev. Nezadovoljni so bili predvsem z nizkimi plačami, ki so bile posledica števila delovnih dni na teden. Delali so namreč le tri ali štiri dni na teden. Zaradi nizkih plač si rudarji pogosto niso mogli privoščiti niti osnovnih življenjskih potrebščin, kot je zadostna količina hrane, zaradi česar so mnogi svoje delo opravljali s težka.

Gladovno stavko so začeli ob koncu delovnega dne 3. julija, ko se niso vrnili iz jam. V času, ko so bili v jami, je moralo nekaj rudarjev zaradi izčrpanosti poiskati tudi pomoč zdravnika. Stavko so prekinili 5. julija, ko so jim obljubili povišanje plač za en dinar in povečali število delovnih dni za dva dni na mesec. Trboveljski rudarji so gladovno stavko ponovili še med 10. in 15. avgustom leta 1934. Takrat se jim zagorski in hrastniški rudarji niso pridružili.

Letošnjo proslavo ob prazniku Občine Hrastnik so priredili že nekaj dni prej, v sredo, 30. junija, na ploščadi pred vhodom v jamo.

Sabina Bravec

Fotografija je simbolična


 

Prejšnji članekDanes dogaja
Naslednji članekMarko Funkl o času med dvema praznikoma