V marcu so na Zasavski ljudski univerzi (ZLU) za zaposlene v Splošni bolnišnici Trbovlje izvedli tečaje slovenskega jezika. 40-urnega tečaja, ki so ga poimenovali Pravopis v zdravstveni administraciji, se je z veseljem udeležila večina zaposlenih.

Sprva so se v zdravstveni administraciji SB Trbovlje na tečaj odzvali, da »pisati in govoriti slovensko pa menda že znamo«. Predavatelj dr. Tomaž Petek,  profesor slovenščine in lektor, pa je ugotovil, da je slovničnih težav v zdravstvenih dokumentacijah veliko. Napačno postavljena vejica lahko namreč bistveno vpliva na pomen izvida ali terapije.

Kot je povedala vodja zdravstvene administracije Martina Gorjup Križaj, so bili zaposleni sprva nezadovoljni, saj so morali zaradi dodatnega učenja ostajati v službi, vendar so se nad predavanji hitro navdušili. Po prvem predavanju niso več želeli menjav popoldanskega dela, saj bi tako zamudili predavanja. Tudi predavatelj dr. Tomaž Petek je bil nad sodelovanjem navdušen, zato je iz tedna v teden pripravljal novo gradivo, ki je bilo polno jezikovnih težav, s katerimi se srečujejo zdravstveni administratorji.

Zaradi tečaja so mnogi preklicali celo dopust in na tečaj prišli tudi ob dnevih, ko so imeli prosto. Na tečaju so osvežili in nadgradili znanje pravopisa, dodali nekaj slovnice ter izboljšali svoj slog pisanja. Na koncu so opravili še preizkus znanja, ki je pokazal bistveno izboljšanje in suverenost administratorjev pri pisanju izvidov.

Tečaj je bil torej uspešen, saj je poleg osveženega znanja slovenskega jezika pozitivno vplival tudi na odnose, povezovanje in motivacijo med zaposlenimi. Dokaz, da se je med udeleženci tečaja in predavateljem spletla posebna vez, pa je bilo tudi presenečenje, ki so ga »učenci« za predavatelja pripravili na zadnjem srečanju. Obljubili so, da se čez eno leto vidijo na obnovitvenem tečaju in da bodo znanje, ki so ga pridobili, dosledno uporabljali pri svojem delu.

Savus

Foto: Zasavska ljudska univerza


 

Prejšnji članekOči moje domovine
Naslednji članekZagorske rokometašice uspešno zaključile sezono