Ko zemlja zmrzne, zaključimo tudi s sajenjem sadnih in okrasnih sadik. V prezimovališča smo pospravili vse rastline, ki zunaj ne prezimijo.
Shranimo jih v svetle in ne pretople prostore, saj pozimi ne rastejo dosti. Tudi zalivamo jih poredko, niti jih ne gnojimo. Nikar pa jih ne pozabimo zaliti nekajkrat pozimi, po potrebi. V suhi zimi po potrebi zalijemo tudi zimzelene rastline in rastline, ki smo jih sadili jeseni, na prostem. Zalijemo tudi mačehe na okenskih policah.

Pozimi si naredimo načrt za prihodnje leto, kaj in kako se bomo lotili vrtnarjenja. Prebiramo vrtnarske revije in splet.

Očistimo in popravimo orodje za delo na vrtu. Naredimo si kakšno novo orodje ali spletemo košaro. Popravimo rastlinjake za gojenje paradižnika, odstranimo folijo, da jih ne podre težek sneg.

Na okenskih policah lahko vzgojimo tudi nekaj sveže zelenjave, predvsem rukolo in vrtno krešo, ki jo dodajamo solatam. Ker je vsaka doma pridelana hrana zlata vredna, ne pozabimo na gojenje kalčkov, ki so odlični za dodatek solatam in vir vitaminov.

Uporabljamo namensko netretirano seme za kaljenje. Primerna so semena lucerne (alfa alfa), kreše, diakon redkvice, sabljasti triplat …

Če nimamo kalilnika, lahko kalimo v kozarcu za vlaganje, ki ga pokrijemo s čisto gazo.

Seme za en dan namočimo in odcedimo. Postavimo ga na svetel in topel prostor in ga potem vsak dan spiramo z namenom, da se ne izsuši. Kalčki so po tednu že primerni za uporabo. Kalčke gojimo postopoma, kolikor jih porabimo.

V decembru sejemo tudi božično žito, na Barbaro ali Lucijo. Sejano na Lucijo je za praznike ravno prav visoko, drugače ga porežemo.

Iz naravnih materialov si spletimo adventne venčke, da bo pričakovanje praznikov še lepše. Če bomo kupovali božične zvezde, jih kupimo pri preverjenih prodajalcih, ki imajo dovolj ogrete prodajne prostore in ki vam jo po odhodu  iz prodajalne temeljito zavijejo. Pogosto se zgodi, da podhlajene rastline odvržejo vse liste in potem tudi nizka cena ne upraviči nakupa.

Kuhajmo sezonsko in porabimo vso domačo zelenjavo. Pozimi je kislo zelje najboljše.

Ne pozabimo na stročnice in žitarice. Privoščimo si domače čaje ali jih kupimo pri lokalnih nabiralcih.

Srečno. Beremo se spet po Valentinu.

Damjana Napret Čeperlin (Vrtnarstvo Napret, Dol pri Hrastniku)