»Če se je že dolgih 250 let rudarilo v teh naših Zasavskih dolinah, pa naj se vsaj še naslednjih 150 let ohranja rudarska dediščina in spoštuje rudarska tradicija,« pravijo v društvu RMED Srečno Zagorje. S tradicionalno povorko so 4. decembra počastili rudarski praznik in god svete Barbare.
Prireditev je bila že četrta zapored. Praznovanje se je začelo z rudarsko himno in pozdravnim govorom predsednika društva Boruta Fliska pri spomeniku rudarskim rodovom v Toplicah.  Ob zvokih Pihalnega orkestra Svea je krenila svečana povorka čete uniformiranih rudarjev pod vodstvom starešine Francija Brinovca s slovensko zastavo in rudarskim praporom do Kulturnega centra Delavski dom Zagorje, kjer je sledil drugi del prireditve.

»Obujanje rudarske tradicije nam je zlezlo pod kožo« je v  uvodnem nagovoru povedala članica društva Marija Topole, ki je prireditev vodila. »Zagorjani smo noč in dan živeli ob ropotanju jamskih vozičkov – huntov, žvižganju lokomotive – donfarce in ob pritajenih zvokih in tresljajih miniranja v jami. Danes teh zvokov v Zagorju ni več, želimo pa jih pričarati tistim, ki jih zanima rudarska tradicija in predvsem mlajšim generacijam. Zato smo letos v septembru pripravili prvo Rudarsko pohodno in učno pot, po kateri smo se v kratkem kulturnem programu sprehodili v besedi in z glasbo.«

Poleg tradicionalnega Rudarskega pevskega zbora Loški glas pod taktirko Alenke Flere Pavlič je prireditev z glasbo popestril še Trobilni kvintet Glasbene šole Zagorje v sestavi: Teodor Maurer, trobenta, Tilen Vozelj, trobenta, Luka Tomažin, evfonij, Adrian Sivec, pozavna in Mark Pušnik, tuba, ki deluje pod mentorstvom prof. Draga Peterlina.

Nadaljevalo se je druženje ob kipu svete Barbare in prigrizkih v avli Kulturnega centra Delavski dom Zagorje. Ob 18. uri je bila v cerkvi sv. Petra in Pavla maša ob sveti Barbari, ki so se je udeležili tudi uniformirani rudarji.

MMR